Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sprängt var det här

/
  • Gejsr. Smutsigt vatten sprutade hur spränggångarna efter att stendammet hade lagts sig.
  • Fyrverkeri. Grus och damm flög flera meter upp i luften när fångdammen vid kraftverksbygget i Avesta sprängdes.

Annons

Syftet med fångdammen var att hålla undan vattnet medan bygget av kraftstationen pågick. Men eftersom bygget nu är klart på denna sida av forsen ska fångdammen bort. Ett antal hål fyllda med sprängämnen hade borrats genom grusmassan under vattnet och fyra meter ner i berget.

- Genom att spränga bort en del av berggrunden får vi en bättre inströmning, förklarar Lennart Henriksson som är projektledare på Fortum.

Bron stängdes av och nyfikna ombads att hålla sig på behörigt avstånd. Att titta på sprängningen visade sig bli ett riktigt folknöje. Många Avestabor samlades på den motstående strandkanten utrustade med kameror för att föreviga händelsen.

Strax efter tre ljöd varningssignalen och sedan smällde det till. Ur hålen sköt kvastar av grus och damm. När sedan vatten trängde in i fångdammen och sprutade upp ur spränggångarna liknade det gejsrar. I nästa steg kommer resterna av fångdammen att schaktas bort. I oktober ska en ny fångdamm byggas på andra sidan av älven så att byggprojektet kan fortlöpa.

För två veckor sedan fick tidningen göra ett studiebesök i den torrlagda kraftstationen, men nu är den fylld med vatten redan i slutet av juni kommer den att tas i drift.

När vattenkraftverket står klart kommer det att ha en produktionskapacitet på 170 gigawattimmar per år vilket motsvarar uppvärmningen av cirka 10 000 villor med direktverkande el.

Mer läsning

Annons