Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordanös barn kan inte lita på att skolbussen kommer

Eleverna på Lunds skola i Folkärna har det inte lätt med sina bussresor. De blir ofta strandsatta och kommer inte hem. Deras föräldrar och lärare berättar om ett kaos med mängder av uteblivna turer.

Annons

När Raija Hultman och hennes son Emil sitter vid köksbordet i Nordanö och berättar om hur illa skolskjutsen fungerar är det inte en historia. Det är en lång rad exempel på händelser och det har pågått under lång tid.

– Senast idag (läs: tisdag) missade de att hämta från skolan till badet. Läraren ringde Västanhede trafik och där sa de att de inte fått någon körningsorder, säger Raija Hultman.

Emil, som går i 5:an på Lunds skola, berättar utförligt om vad som hände två veckor tidigare.

– Förrförra veckan hade vi gympa och slöjd i Karlbo. Vi skulle bada sen. Vi skulle åka med samma buss som 6:orna, men de åkte först för vi hade lektion i en timme till. Sen väntade vi på bussen men den kom aldrig. Så fick vi veta att 6:orna satt fast vid badet och vi i Karlbo. Efter över en timme kom en buss från Hedemora och hämtade oss. Vi frågade chauffören vad som hänt. Han visste inte. Det blev inget bad för oss.

En vecka senare var det dags för bad igen. Och då blev det också bad för Emils klass, men istället uppstod problem efteråt. Meningen var att de skulle skjutsas tillbaka till Lunds skola, men chauffören körde dem till Karlbo istället.

– Vi sa till honom att vi skulle till Lunds skola men då sa han att vi måste gå av för det stod i hans order att vi skulle av där. Han sa att det skulle komma en buss och hämta oss därifrån inom 20 minuter. Men det kom en buss efter 30 minuter, för att en lärare på Karlboskolan ringde till Västanhede trafik. Annars hade det inte kommit någon buss.

Emil har många gånger fått vänta på skolbussar som inte kommer. Bland annat här vid hållplatsen utanför Lunds skola. Ibland är den sen och ibland svänger den inte in på gatan där hållplatsen ligger.

Exemplen tar inte slut. Vid ett tillfälle hade några elever frågat en chaufför i förväg om han skulle stanna vid den gamla kiosken i Nordanö, vilket är brukligt. Chauffören hade svarat ja, men ändå kört förbi. När en annan passagerare påpekade att han hade lovat att stanna hade chauffören sagt åt denne att vara tyst.

Raija Hultmans och Emils berättelser bekräftas av flera föräldrar och skolbarn som bor i Nordanö. De uttrycker genomgående en irritation och oro över situationen. Till detta tillkommer skollärarnas situation. Johanna Nylén på Lunds skola bekräftar att problemet är omfattande. Framför allt när det gäller beställda bussar.

– Det här ställer till det. Eleverna har inte så många tillfällen att träna simning. Vi måste ta tid från andra lektioner och så ska badpersonalen ha tid. Det är inte bara att ringa och fixa till. Och när vi beställer buss till teatrar kommer de ofta sent vilket gör att vi kommer sent till teatrarna. Det händer alldeles för ofta. Men jag upplever inte att det är chaufförernas fel, utan det är någonting på planeringsnivå.

Barnen i Nordanö har blivit vana vid att inte kunna lita på skolbussen. Ett antal gånger har någon förälder fått skjutsa hem dem i omgångar.  Från vänster i bild syns Raija Hultman och sonen Emil. Därefter Jamie Kafka och hennes mamma Anna, i mitten Lukas Tackerudh och sedan Ellen och Leo Nicklasson Blixt och deras pappa Johan Nicklasson.

Åke Dahlberg, som är depåansvarig på Västanhede trafik, medgeratt företaget har problem med sina åtaganden.

– Det har missats det kan jag inte säga någonting annat om. Vi har idéer om vad som harhänt. Ibland är brist på kommunikation. Men det här är också ett delat ansvar mellan oss och Dalatrafik.

BörjeForslund, skolskjutssamordnare på Avesta kommun, hänvisar också han ansvar till Dalatrafik, som har det mer övergripande ansvaret över beställningarna i länet.

– Men vi får ju trycka på från våra kanaler så att man hittar orsaken till att det blirfel.

Bengt Benjaminsson, produktionschef på Dalatrafik, tar kritiken på allvar.

- Det är inte okej. Med anledning av det som framkommit nu kommer jag att kalla till ett möte med Dalatrafik och Avesta kommun. Vi får se hur vi kan förbättra rutinerna, säger Bengt Benjaminsson.

Han säger att händelserna skiljer sig åt och det kan finnas flera olika förklaringar till det inträffade.

- Vi måste undersöka om det behöver åtgärdas något i den webbportal där beställningarna görs eller om det finns några andra brister i kommunikationen mellan kommunen, Västanhede trafik eller Dalatrafik. Det är sådant vi behöver diskutera, säger Bengt Benjaminsson.

Mer läsning

Annons