Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Mygginferno vid Dalälven väntas av vårfloden - låt inte MP stoppa myggbekämpningen

Annons

Mygg är kanske inte det man tänker mest på just nu när vintern vägrar att släppa taget.

Men de stora snömängderna och myggen hänger ihop eftersom det sannolikt blir stora översvämningar när våren väl kommer och då kläcks myggen i mängder.

För dem som bor nära de myggplågade områdena vid nedre Dalälven är en snörik vinter och vår en vink om vad som är att vänta.

Sedan 2002 har det skett bekämpning av mygg i området med det biologiska bekämpningsmedlet BTI som har haft bevisat god effekt. Myggplågan har minskats och somrarna blivit mer uthärdliga.

I år kommer det att krävas betydande insatser för att antalet myggor inte ska göra livet outhärdligt för såväl människor som djur.

Men än finns inga pengar avsatta. Alltså tycks även årets debatt om myggbekämpningen ett bekant mönster.

Läs mer: Biologisk myggkontroll

Myggbekämpning med helikopter i Österfärnebotrakten. Foto: Patrick Sörquist / SCANPIX SWEDEN

Turerna kring myggbekämpningen vid nedre Dalälven har sannerligen gått upp och ner de senaste 16 åren, inte minst på grund av diskussioner om vem som ska bära den ekonomiska bördan.

Från regionalt håll har det, fullt rimligt, funnits önskemål om ett utökat statligt ansvar och en långsiktighet som kan ge näringsidkare och boende i området ett lugn.

Tyvärr har dessa långsiktiga lösningar lyst med sin frånvaro och istället tvingas Biologisk Myggkontroll, som sköter bekämpningen, leva ur hand i mun.

Sedan den rödgröna regeringen tillträdde har det också gått att ana ett större motstånd mot själva bekämpningen.

Redan när den nuvarande regeringen lade sin första budget 2014 stod det i avsnittet om naturvård att medlet BTI inte anses vara en långsiktig lösning. Detta trots att det biologiska myggmedlet har i området använts sedan 2002 utan några konsekvenser för miljön (i Tyskland har BTI använts sedan 1970-talet).

En bevisad effekt är däremot att andelen mygg minskas och därmed ger en dräglig tillvara för dem som bor i området.

Är det kanske så att MP ryggmärgsreagerar på ordet "bekämpning"?

Det är i alla fall inte förvånande att miljöminister Karolina Skog svarar undvikande på den fråga som moderate riksdagsledamoten Lars Beckman har ställt till henne i riksdagen om just myggplågan och vad regeringen ska göra för att få stopp på myggproblematiken vid nedre Dalälven.

Hon svarar att regeringen anser det vara viktigt med långsiktiga lösningar men understryker att det är ett regionalt ansvar. Det kommer förvisso att finnas pengar inom ramen för landsbygdsprogrammet och Naturverket – som utsetts till ansvarig myndighet för frågan – kommer att kunna ge extra bidrag om myggplågan blir extra svår.

För befolkningen vid nedre Dalälven är det knappast en trösterik tanke då Naturvårdsverket vill undanta ett par områden som tidigare har omfattats av bekämpningen.

Det gäller dels Stadarna i sydöstra Dalarna, dels Åsbyvallen som ligger på Mattön vid Gysinge.

Kor på bete  hjälper knappast mot myggplågan vid nedre Dalälven. Foto Jonas Ekströmer/TT

Dessutom har Naturvårdsverket ju konstaterat att man tror mer på slåtter och bete med kor som metod för att få bukt med de talrika stickmyggorna än bekämpning med BTI. Detta trots att bekämpningen med BTI är konstaterad vara effektiv till skillnad från ko-metoden.

Läs mer: Naturvårdsverket vill krympa myggbekämpningen vid Nedre Dalälven: "Upprörande experiment med folket"

Detta finns medicinska, sociala och ekonomiska skäl till varför det varje år bör göras en rejäl myggbekämpning i området med den väl beprövade metod som finns. Och bekämpningen bör få ett långsiktigt stöd.

Den som inte vistats utomhus under sommarhalvåret i detta område vet inte vad en rejäl myggplåga är.

För här snackar vi inte om att bli tvugna att flytta in grillpartyt när solen gått ner på grund av myggen. Det handlar om altaner som sveps in helt och hållet i myggnät, boskap som lider och som får flyttas från sommarbetet.

Här handlar det om sådana mängder mygg som gör det omöjligt att vistas ute överhuvudtaget och som får stora konsekvenser för turistnäringen i området.

Människor har inte samma möjlighet att leva och verka på hemorten som invånare i Falun, Gävle eller Stockholm har.

Det gör bekämpningen i allra högsta grad till en nationell fråga.

Mer läsning

Annons