Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lastbilsförarens körkort var "totalförfalskat" – nu döms han för två brott

En man från Avesta kommun har dömts för brukande av falsk urkund samt olovlig körning efter en lastbilsfärd i hemkommunen.
NFC har kommit fram till att mannens körkort var "totalförfalskat".
Själv har mannen förnekat brott, han trodde att körkortet var äkta.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Så fungerar fartkamerorna – och här är fartsyndarnas vanligaste trix för att inte åka fast

Så gör du när farbror blå är bakom dig – och då får polisen bryta mot reglerna

De var bäst på högskoleprovet i Dalarna – en provskrivare fick 2,00

SÅ KÖPER DU PLUS

Den nu dömde mannen är i 30-årsåldern och bosatt i Avesta kommun.

Den 10 juni i år körde mannen lastbil på riksväg 70 i höjd med Dalahästen i Avesta. När en polispatrull gjorde en fordonskontroll visade mannen upp ett körkort som polisen misstänkte var falskt. Nationellt Forensiskt Centrum (NFC) har analyserat körkortet och kommer från till att resultatet av analysen "talar extremt starkt för att handlingen inte är äkta utan totalförfalskad".

En man från Avesta kommun visade upp ett körkort som, enligt NFC, Nationellt forensiskt centrum, var totalförfalskat. Nu döms mannen till villkorlig dom och olovlig körning. Bilden föreställer NFC:s byggnad på Garnisonsområdet i Linköping.Foto: NFC

Mannen själv har förnekat brott. Han har uppgett att han inte lyckats ta körkort. Däremot besökte han Grekland för något år sedan och då tipsade en kompis honom om en person som kunde ordna ett körkort, som gällde i hela Europa. Mannen träffade denna person och betalade denne. Han gjorde sedan ett körprov, men inget teoriprov. Körkortet fick han efter ett par dagar. Han tog för givet att det var äkta.

Falu tingsrätt anser att utredningen har visat att mannens körkort var totalförfalskat. Tingsrätten anser även att mannen ha skaffat sig körkortet på ett mycket lättvindigt sätt, utan att ha haft kontakt med någon myndighet, och att han därför måste ha känt till att körkortet inte var äkta.

Eftersom körkortet var förfalskat har mannen även gjort sig skyldig till olovlig körning.

Falu tingsrätt dömer mannen för brukande av falsk urkund samt olovlig körning. Han döms till villkorlig dom samt till att betala 50 dagsböter à 50 kronor, sammanlagt 2 500 kronor. Dessutom ska han betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons