Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon ska göra en tre meter hög stålskulptur i Avesta centrum

Rondellen vid Aaltohuset ska få en skulptur i mitten. Det är konstnären Ann Ahlbom Sundqvist som har fått uppdraget.

Annons

– Det är jättekul. Jag har varit med i flera tävlingar och det är alltid spännande om man får uppdraget eller inte, säger hon.

I februari kommer det att avslöjas hur konstverket ser ut men Ann Ahlbom Sundqvist lämnar redan nu en beskrivning av skulpturen.

– Det är en organisk form i järn, en rund, mjuk form. Den blir 3,5 meter hög, säger hon.

Hon ska göra konstverket i cortenstål. Hon säger att järnformen rostar och sedan håller den sig rödrostig framöver.

Rondellverket har fått ett namn – Avamore.

– Jag valde namnet Avamore av flera anledningar. Dels brukar visenterna i Visentparken få Av i början av sina namn. Dels kan man läsa ut Avamore som Avesta Amore, den ska visa kärleken till järnet som finns i bygden, säger Ann Ahlbom Sundqvist.

Konstnären Ann Ahlbom Sundqvist ska göra en 3,5 meter hög skulptur i cortenstål som ska stå i Aaltorondellen.

Hon har gjort modeller av skulpturen och nu återstår att tillverka den och montera den vid cirkulationsplats Alvar Aalto. Hon har låtit sig inspireras av arkitekten och formgivaren Aalto.

– Jag har gjort något med anknytning till Alvar Aalto. Han brukade arbeta med strikta former, som huset här intill, men som kontrast använde han också mjukare former som cirklar, säger Ann Ahlbom Sundqvist.

Det har varit en lång process för att hitta den som ska göra konstverket. Det började i våras med att konstnärer fick anmäla sitt intresse. Mikael Jansson, teknisk chef hos Avesta kommun, säger att det var ett 60-tal personer som anmälde sig. Av dem valdes tre ut för ett slutligt avgörande. En jury med bland annat anställda på Verket och kulturförvaltningen fattade tycke för Ann Ahlbom Sundqvists förslag och i september fick hon uppdraget. Konstverket är budgeterat till en kostnad på 250000 kronor.

Mer läsning