Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hela hyreshuset blev utan tak

/
  • Dan Eriksson förhör sig med en granne på översta våning om vad hon sett och hört från söndagsnattens storm.
  • Dan Eriksson bor på sjätte våningen i höghuset längst bak till höger i bild. Därifrån har man god utsikt över trevåningshusets tak och parkeringen framför.
  • Tre lastmaskiner var på plats under natten och morgonen för att lyfta bort all plåt som låg tvärs över bilar och vidare ut på Kolgillaregatan och sedan lägga det i en hög på grusplanen mitt emot.
  • De flesta bilar klarade sig helt utan skador, några fick smärre skador och den på bilden taket tillplattat samt rutor smashade.
  • Under morgonen och förmiddagen var vägen förbi hyreshuset avstängd eftersom det låg skruvar överallt och förbipasserande bilar riskerade punktering.
  • Berit Johansson bor högst upp i hyreshuset som nu saknar plåttak. Ovan kan man se en kantplåt som blivit kvar medan resten följde med när hela plåttaket blåste av.
  • Plåttaket landade ovanpå bilar och lyktstolpe. Trots att hela stolpen var av, var det länge ström i kablarna. Det åtgärdades efter några timmar och kablarna är säkrade.
  • Tre lastmaskiner var på plats under natten och morgonen för att skyffla bort plåttaket.
  • Lastmaskinen använde skopor och klor för att knyckla ihop plåten och lättare kunna transportera bort den.
  • Taket landade på de bilar som stod längst ut vid vägen. Två bilar fick rejäla skador, tre-fyra stycken smärre skador. De övriga bilarna på parkerningen klarade sig helt.

Det var ett förfärligt oväsen mitt i natten.
Stormen ven och tog med sig hela plåttaket från ett hyreshus på Kolgillaregatan i Avesta.
– Taket skadade fyra-fem bilar men tack och lov inga människor.

Annons

Det stormade rejält i södra Dalarna natten mot annandagen.

– Jag vaknade av ett dån strax före klockan tre på morgonen. Det lät precis som när plåt åker ned, berättar Dan Eriksson i Avesta.

Det var precis vad som hade hänt. De hårda vindarna hade rivit upp plåttaket på ett av grannhusen och tagit med sig det en bit bort där det landade över några bilar, en lyktstolpe och väg.

– Jag bor på sjätte våningen så jag såg tydligt att taket var borta på grannhuset och låg intakt på marken framför.

Dan Eriksson är sekreterare i bostadsrättsföreningen Snödroppen. Han och en annan styrelsemedlem larmade både polis, räddningstjänst och entreprenadfirman som sköter om föreningens hus.

– Firman kom hit med två lastmaskiner, räddningstjänsten med en. Vi höll på med röjning ända fram till klockan sju på morgonen.

Under förmiddagen var området fortfarande avspärrat eftersom det låg skruv och annat småbråte på vägen som riskerade att orsaka punktering på förbipasserande bildäck.

– Det kommer en maskin och sopar upp allt under dagen och då tar vi bort avspärrningen igen, säger Eriksson.

Han gick omkring och spanade in följderna efter nattens stormvindar och pratade med grannar. Bland annat med Berit Johansson som bor på tredje våningen i det aktuella huset.

– Jag kunde in somna på grund av blåsten så när klockan var två stoppade jag i proppar i öronen. Sedan vaknade jag inte förrän 04.15 då maskinerna höll på att forsla bort all plåt.

Hon berättar att hon fått någon svart smet på bilen som förmodligen är tjära och går att tvätta bort.

– Det blåser ganska kraftigt här längst ut på gaveln emellanåt. Jag är lite rädd om balkongen. Det är tur att den är inbyggd, annars hade väl alla mina grejer varit borta nu.

Hur kunde taket lossna?

– Det vet vi inte än, men jag har en teori, säger Dan Eriksson.

Han berättar att kantplåtarna enligt gängse normer är skruvade på ovansidan. Vinden kan ha gått in under kantplåten efter väggen, slitit bort skruvarna på ovansidan, letat sig in under det räfflade plåttaket som inte orkat hålla emot.

– På bortre delen av taket är allt bortrivet medan en del kantplåtar och hängrännor sitter kvar på den här sidan.

Så kan det ha gått till kommenterar räddningsledare Hans Bång.

– Räddningstjänsten har varit upp med skylift och kikat på taket. Man har byggt nytt plåttak ovanpå det gamla. Det är inte ovanligt att man gör så när det gamla börjar bli slitet, men det kanske inte alltid blir så gediget.

Bång berättar att personalen som varit tjänst under natten hörde när taket brakade loss och därför snabbt var på plats.

– Allt verkar under kontroll och folk i huset kan leva vidare utan problem.

Dan Eriksson instämmer.

– Undertaket ligger kvar. Förutom det nya taket saknas ventilationsrör och takluckor. Vi kommer att beställa nytt direkt och hoppas få taket åtgärdat så innan snö och regn faller ned.

Nämnas kan att cirka 2 000 av Vattenfalls kunder var utan ström i Avesta vid lunchtid och 700 i Hedemora.

Hur många av Hedemora Energis kunder som var utan ström under annandagen gick ej att få fram.

Mer läsning

Annons