Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreläsare om tobak: ”Det är en industri som utnyttjar människor”

Under veckan har föreläsningsturnén Tobaksbarn varit på besök i några skolor runt om i Dalarna. I en timmes lång föreläsning får elever höra hur tobaksindustrin utnyttjar människor.

Annons

Det är organisationen ”A non smoking generation ” som ligger bakom projektet med att upplysa skolungdomar om situationen på tobaksplantagen runt om i världen. Ungdomarna får delta aktivt i föreläsningen genom diskussioner som varvas med film, teater och fakta. Många har reagerat starkt på föreläsningen menar Ellen Braconier, en av två föreläsare:

- Många blir chockade, ledsna och upprörda. Att det är så många barn som arbetar med detta.

Ellen Braconier säger att tobaksindustrin är dålig på flera plan:

- För det första är det en industri som utnyttjar människor, barnarbete leder till en dålig industri. Deras produkter dödar folk, rökning leder till döden.

Intresset för föreläsningen har varit stort, turnén består av drygt 200 föreläsningar där de totalt möter omkring 30 000 skolelever.

- Vi skickar in inbjudan, sen svarar skolorna på förfrågan. De flesta vet redan att tobak är skadligt och dåligt men med denna föreläsning så får de ett nytt perspektiv på tobakskonsumtionen.

Föreläsarna Sara Stjernlöf och Ellen Braconier

Ellen Braconier tror att föreläsningen ger eleverna ett nytt perspektiv och en större förståelse kring hur tobaksbolagen arbetar och en större medvetenhet kring hur tobaksindustrin ser ut och arbetar.

Föreläsningsturnén besökte Falun, Gagnef och Vansbro tidigare i veckan. Det sista stoppet i dalarna kommer vara i Avesta på fredag.

Mer läsning

Annons