Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får inte tillägg som arbetskamraterna

Tre anställda vid ett sågverk i Krylbo har inte rätt till det personliga tillägg vid skiftgång de hade under en tidigare anställning för samma arbetsgivare.
I början på 2009 sades de upp på grund av arbetsbrist, för att ett år senare återanställas.

Annons

Anställda som arbetade i kontinuerligt skiftarbete på sågverket hade sedan 2008 personliga tillägg enligt en övergångsregel efter det att det tidigare skiftformstillägget försvunnit 2007. När arbetsgivaren beslutade sig för att gå över till tvåskift försvann tillägget, enligt överenskommelse skulle det dock återinföras när företaget återgick till kontinuerligt skiftgång.

I början av 2009 sades tre av företagets anställda upp på grund av arbetsbrist, men de arbetade hos bolaget ibland genom olika visstidsanställningar. När företaget ett år sedan återgick till kontinuerlig skiftgång återanställdes de och begärde då också att få tillbaka det personliga tillägget.

Arbetsgivaren och facket är överens om alla tre uppfyller kraven då de hade tillägget fram till den 15 februari 2009 med stöd av sågverksavtalets övergångsregel. Därefter går åsikterna isär, arbetsgivaren menar att det krävs att de sedan dess haft en obruten anställning hos dem för att de åter ska få det personliga tillägget. Motparten, GS Facket för skogs-,trä- och grafisk bransch, hävdar dock att även arbetstagare som återställs i samband med att den kontinuerliga skiftformen återinförs omfattas av rätten till personligt tillägg enligt det lokala avtalet.

Arbetsdomstolen går på arbetsgivarens beslut och avslår fackets begäran, och de tre anställda får inget personligt tillägg trots att de jobbar kontinuerlig skiftgång.

Mer läsning

Annons