Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett halvårs fängelse väntar för man som skallade vakt och försökte ta polisens tjänstevapen

En man från Avesta kommun har dömts till sex månaders fängelse för sammanlagt elva brott.
Han har snattat i två butiker och sedan skallat och sparkat ordningsvakter och privatpersoner.
Dessutom hotade han en polis samt försökte ta dennes tjänstevapen.
Själv uppger mannen att han inte minns något av händelserna.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Lista: Spara pengar till semestern – här är 11 onödiga saker du slösar pengar på

Dina gamla TV-spel kan vara värda tusenlappar – här är 20 Nintendo-spel du vill hitta i gömmorna

Stort dokument om världssuccén The Hives: "Vi har varit med under varandras musikaliska uppväxt"

SÅ KÖPER DU PLUS

Den nu dömde mannen är i 50-årsåldern och bosatt i Avesta kommun. Han har dömts för sammanlagt elva olika brott. Samtliga brott har begåtts intill affärer i centrala Avesta, vid tre olika tillfällen, mellan september 2016 och maj i år.Den 23 september i fjol snattade mannen godis för 34 kronor i en affär i centrala Avesta. När två ordningsvakter skulle gripa mannen krängde han med kroppen, satte sig till motvärn samt slog omkring sig. Dessutom skallade han den ena vakten i huvudet och hotade med att sparka henne i underlivet.

När en polis skulle omhänderta mannen enligt LOB (lagen om omhändertagande av berusad person) så skallade mannen polisen i huvudet. Detta skedde samma dag som ovan nämnda händelse.

En vecka senare, den 30 september i fjol, snattade mannen en korv för 82 kronor från en annan affär i centrala Avesta. I samband med detta sparkade han en man i skrevet samt försökte göra samma sak mot en annan man. Denne hann dock parera sparken, som i stället träffade händerna.

En man från Avesta kommun har dömts till sex månaders fängelse för elva brott, begångna i centrala Avesta. Han har bland annat skallat en ordningsvakt, hotat en polis samt försökt ta dennes tjänstevapen.Foto: Bertil Ericson/TT

Den 2 maj i år skulle två poliser omhänderta mannen, när han vistades på Kungsgatan i centrala Avesta. Mannen gjorde då motstånd genom att kränga med kroppen och sparka med benen.

I samband med detta angrep han även den ena polisen med våld genom att säga att polisen "borde skjutas", att han kände någon som kunde "fixa" polisen samt genom att säga att om han fick tag i polisens tjänstevapen så hade han skjutit honom i höften. Hotelserna uttalades samtidigt som mannen försökte ta polisens tjänstevapen. Falu tingsrätt konstaterar i sin dom att det endast var tack vare att polisens kollega såg händelsen som mannen inte lyckades få tag i polisvapnet.

Mannen ska även, vid samma tillfälle, ha försökt angripa den andra polisen genom att försöka bita henne i benet.

Mannen har uppgett att han inte minns varken händelsen med ordningsvakterna eller med poliserna. Därför kan han varken erkänna eller förneka dessa brott. Däremot erkänner han snatteriet av korven, men förnekar att han skulle ha sparkat de båda männen.

Falu tingsrätt anser att målsägarna och vittnena har lämnat tillförlitliga vittnesmål och detaljerade berättelser om händelseförloppen, medan mannen inte minns något. Tingsrätten anser att det är bevisat att mannen har begått samtliga elva brott som han åtalades för.

Falu tingsrätt dömer mannen till sex månaders fängelse för två fall av misshandel, två fall av snatteri, två fall av våldsamt motstånd, två fall av våld mot tjänsteman, två fall av hot mot tjänsteman samt ett fall av försök till våld mot tjänsteman.

Mannen ska även betala 7 600 kronor i skadestånd till den ordningsvakt som han skallade, samt 5 000 kronor vardera till polisen som han hotade samt till den man som han sparkade i skrevet. Han ska även betala skadestånd till affärerna för varorna som han snattade samt 800 kronor till Brottsofferfonden.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons