Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eon vill bygga jättehög vindkraftspark i Horndal

/
  • Eon vill anlägga vindkraftsparken på Skallberget och Utterberget öster om sjön Rossen och Horndal

Kraftjätten Eon har inlett samtråd och ska resa vindmätningsmaster för en tänkt vindkraftspark på Skallberget och Utterberget öster om sjön Rossen i Horndal. Det kan bli en park med tolv av danska Vestas största vindkraftverk, v112, 175 meter höga med rotorblad på 55 meter.

Annons

Vestas bedömer själva att vindkraftverket är det effektivaste och tystaste som för närvarande finns på marknaden.

Men Eon har än inte bestämt sig för om det ska bli tolv verk eller 15 stycken och håller det öppet för val av leverantör av vindkraftverk då teknikutvecklingen för närvarande är hög. Det innebär att Eon lämnat frågan öppen så att det kan bli tal om upp till fem megawatt stora verk, två megawatt mer per verk än de som Arise Windpower bygger i Jädraåsprojektet i Falun-Ockelbo som får de hittills största verk som installerats i regionen.

I samrådet har man sagt att verken ska bli maximalt 200 meter höga på två berg Skallberget och Utterberget fem kilometer nordöst om tätorten Horndal. Projektområdet består av två höjder med småkuperad terräng på 150-185 meter över havet. Området är utpekat i det tillägg till översiktsplanen som Avesta, Fagersta och Norbergs kommuner tillsammans tagit fram.

Eon har gjort en bullerberäkning som visar att Horndal inte kommer att störas av buller men parken kommer med sin höjd att ge en stor påverkan på landskapsbilden.

Eon säger vidare att det i projektområdena inte finns några större naturmiljöintressen men välsumpskogsområden och vandringsleden Folkareleden. Intill området finns både Natura 200-områden, naturreservat, bevarandevärda odlingslandskap så Eon lovar en arkeologisk undersökning

Mer läsning

Annons