Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömda för metallstölder i Avesta

/

Två män från Avesta kommun har dömts för de stora metallstölderna hos Outokumpu i somras.
Den ene av männen hade tillträde till området. Han var anställd åt en firma som gjorde jobb åt Outokumpu.

Annons

Männen som är 35 och 36 år gamla, dömdes i Uppsala tingsrätt på tisdagen, för att ha stulit cirka 1,5 ton nickel och en kopparkabel. Värdet på den stulna metallen har uppskattats till cirka 275 00 kronor.

De har erkänt brott och straffet blev skyddstillsyn och 50 dagsböter à 75 kronor för 35-åringen. Den ett år äldre mannen, som utförde arbeten åt Outokumpu, fick skyddstillsyn och 90 dagsböter à 200 kronor.

Även en 26-årig Uppsalabo har visat sig vara inblandad i de upprepade stölderna. Han ska dessutom ha förmått en annan person att skaffa honom en revolver och 33 skarpladdade patroner. Men överlämningen av vapnet stoppades i och med att polisen gjorde ett ingripande. 26-åringen ertappades även med nästan 170 gram metamfetamin i Uppsala den 9 november. Han dömdes skyddstillsyn med särskild behandlingsplan.

Stölderna från Outokumpus område i Avesta skedde i juni då nickel i form av halvmeterlånga stänger stals. Månaden efter försvann en kopparkabel tillhörande Dalika Energy & Industrial Services och i augusti begicks ytterligare en stöld. Då blev bytet 480 kilo nickel.

Mer läsning

Annons