Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avtal med högskolan: De som läser till förskollärare får praktisera i Avesta

Förskolorna i Skogsbo ska börja samarbeta med Högskolan Dalarna. Det innebär att de som läser till förskollärare kan praktisera i Avesta.

Annons

Skogsbo förskoleområde har nyligen utsetts till partnerskola för Högskolan Dalarna. Högskolan har totalt sex samarbetsskolor i länet. En vinst med att bli partnerskola är att rektorsområdet får ta emot praktikanter som läser till förskollärare.

Förskollärarna Anna Bäckström och Daniella Åhlberg har utbildat sig till handledare och ska börja ta emot högskolepraktikanter på Hattstugan/Trädet i Skogsbo.

– Det är ganska tuffa kriterier som ska uppfyllas så det här betyder att vi har en förskola med god kvalitet och att vi har bra förutsättningar att ta emot studenter, säger förskolechef Karin Westman.

Mikael Westberg, bildningsstyrelsens ordförande (S), hoppas att samarbetet med högskolan ska göra det lättare att rekrytera förskollärare. När studenterna väl har börjat praktisera i Avesta så är det lättare att de blir kvar och vill börja arbeta i kommunen, resonerar han.

Mikael Westberg, bildningsstyrelsens ordförande (S), och Annelie Enström, förskolechef i Skogsbo, är nöjda över att förskolan ska börja samarbeta med Högskolan Dalarna.

Att det blev Skogsbos rektorsområde som ska samarbeta med högskolan är ingen slump. Skogsbo har den högsta andelen förskollärare inom förskolan i kommunen. Högskolan hade som krav att det skulle vara många förskollärare i verksamheten. I Skogsbo förskoleområde är varannan förskollärare och varannan barnskötare.

– Vi har behov av många fler förskollärare. Vi har som mål att ha två förskollärare för varje barnskötare. Så vi har en lång bit att gå, säger Mikael Westberg.

Förskolläraren Daniella Åhlberg, som arbetar inom Hattstugan/Trädet, kommer att vara en av handledarna för högskolepraktikanterna.

– Det är en jättestor möjlighet att utveckla personalen här. Det är jättespännande och roligt att få utvecklas. De kommer med färska kunskaper och vi får se vårt arbete utifrån, säger hon.

Mer läsning

Annons