Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avestabo på plats under påvebesöket: "Känns som ett privilegium"

Påven Franciskus besök i Sverige avslutades på tisdagen. Karin Perers, kyrkomötets ordförande och Åsgarnsbo, var på plats när påven talade i Lunds domkyrka och i Malmö Arena.

Annons

– Jag känner mig glad. Det känns som ett privilegium att få ha varit med. Om det går som katolska kyrkan och lutherska världssamfundet planerar blir mötet i Lund inskrivet i historieböckerna som ett helt nytt kapitel i kyrkohistorien, säger Karin Perers.

Karin Perers, kyrkomötets ordförande, och Carina Etander Rimborg, kommunikatör inom  Svenska kyrkan, på väg in i domkyrkan i Lund.

Hon syftar på den avsiktsförklaring som påven Franciskus och Lutherska världsförbundets ordförande Munib Younan, skrev under i domkyrkan med avsikt att de två kristna grupperna ska närma sig varandra, efter 500 års splittring.

Karin Perers tycker att gudstjänsten i domkyrkan blev påvebesökets höjdpunkt.

– Det var en varm och harmonisk stämning. Ibland kan det bli så högtidligt så att det blir en sval atmosfär, så blev det inte här. Det var vackert och värdigt och tal på ett tiotal språk, säger hon.

Hon fick inte möjlighet att byta några ord med påven.

– Det var på så hög internationell nivå som mötet skedde, så det var inte aktuellt, säger hon.

Hon har ändå bildat sig en uppfattning av påven Franciskus.

– Jag har uppfattningen att för att vara en katolsk påve är han en överraskande vidsynt och öppen person. Han får många frågor om den katolska kyrkans syn på abort, preventivmedel och homosexuellas rätt att gifta sig. Dessa ämnen var inte aktuella i det är sammanhanget. Det är frågor som tar tid att ändra. Jag försvarar inte det katolska kyrkan står för men jag har en förståelse för att det tar tid att ändra, säger Karin Perers.

Perers hade däremot ett samtal med måndagens andra huvudperson: Lutherska världsförbundets Munib Younan.

Påven Franciskus talade i Malmö Arena på måndagen. Till vänster sitter Lutherska världsförbundets ordförande Munib Younan.

Han känner Lena Lönnqvist, krönikör för DT:s ledarsida och före detta rektor för Sköviks folkhögskola.

– Jag fick föra fram en hälsning till honom från henne. Det var roligt, säger Karin Perers.

Mer läsning

Annons