Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insänt: Lars Östlund berättade om märklig man från förr

Annons
Lars Östlund berättade om tidigare Avesta- och Folkärnaprofilen Per Jakobsson vid RPG:s senaste möte i Centrumgården. Foto: Åke Hollman.

Den 11 april besökte Lars Östlund RPG Avesta i Centrumgården.

Han berättade och visade bilder om en märklig man från förr i tiden och som levt sitt liv i våra trakter.

Berättelsen handlade om Per Jakobsson 1832-1919. I Kullhyttan är Grannas Erik svårt sjuk. Karlarna i byn försöker hindra honom att göra illa. Han vrider sig i plågor och får en tvångströja på sig. En släkting kommer, lägger händerna på honom och säger: ”Nu ska du sova”. Han gör det. Vaknar. Efter sömnen är han fullt frisk. Det var Per Jakobsson som helade honom.

Den gamla byn Kullhyttan finns inte längre, endast fritidshus. Per Jakobsson levde ett skiftande liv, han var bl a byskollärare, blev influerad av baptister och ordnade med sammankomster, som senare ledde till att Folkärna missionsförsamling bildades.

Per Jakobsson tog hand om sjuka och idkade friskvård. Hans fru Karin ägnade sig åt mission och syföreningsarbete. Hon var omtyckt och vann allas hjärtan. Deras barn utbildade sig inom olika områden, en blev redaktör, en annan läroboksförfattare, en blev lärare och en blev konstnär. Per Jakobsson blev 87 år gammal.

Föredraget avslutades med sången: ”Här en källa rinner, säll den henne finner” med text från 1800-talet. Nästa evenemang i Centrumgården har rubriken ”Fäbodkullans liv i ord och ton” och gäst är Gunilla Larsson.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips
Annons