Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äventyrlige Gösta är årets Lussekatt

Gösta må inte vara en utställningskatt som vunnit flera priser som fjolårets lussekatt. Men han har vunnit Morabornas hjärtan:
– Han är en äventyrlig katt som gillar att rymma och gå på stan, säger Christina Eriksson.

500 kandidater och 20 finalister senare.

DT:s läsare föll till slut för katten Gösta som bor i Mora tillsammans med husse och matte Owe och Christina.

Det är inte så märkligt att just Gösta vann till slut. Han är social, översocial infogar Christina, och han tillbringar gärna sina dagar på diverse udda platser. Owe har många gånger fått lämna hemmet för att plocka upp katten från den lokala Ica-butiken, från klädbutiker, en tygbutik och från hotell.

– Nu är han så pass känd att folk ringer direkt hit när Gösta kommer på besök, säger Owe Hållmarker.

Gösta är ett år gammal. De köpte honom i Karlsbyheden, Falun. Hans äventyrliga tendenser visade sig tidigt och första gången han försvann fann de honom i klockstapeln efter några jobbiga timmar utan den kärvänliga katten.

– Han är fullständigt orädd, berättar Owe.

Vinstsumman på tusen kronor kommer därför lägligt. Paret har nämligen precis investerat i bevakningsutrustning för att ha koll på Gösta.

– Tidigare hade vi pejlningsutrustning på honom men det fungerade inte. Han vandrade iväg för långt. Men nu har vi köpt ett halsband med GPS. Vi testade det i dag så jag kunde se på paddan var han är någonstans.

Trots Göstas sociala tendenser var det överraskande att han vann.

– Det känns bra. Det var överraskande och roligt.

Gösta själv var lagom imponerad av DT och sysselsatte sig mest med att lojt ta det lugnt på eftermiddagen.

Läs också: Palle i Borlänge är fjolårets vinnare

Läs också: Nu kommer kattpodden - här hittar du första avsnittet