Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även Selakovic riskerar fängelse

Annons

Åklagaren yrkade på fängelse för alla de tre åtalade när rättegången om ekonomiska brott i IFK Göteborg avslutades. Men för Stefan Selakovic gäller yrkandet med ett förbehåll om vad IFK-spelaren varit medveten om.

Överåklagare Gunnar Stetler sade redan när åtalet lämnades våren 2006 att fängelse är den enda tänkbara påföljden för förre klubbdirektören Mats Persson och förre kassören Jan Nilsson, om Göteborgs tingsrätt finner dem skyldiga. Båda är åtalade för en rad ekonomiska brott. Åklagaren vidhöll sin inställning i tisdagens slutplädering.

Stetler ansåg dock att omständigheter talar för att båda får en "väsentlig rabatt" på straffvärdet. I Mats Perssons fall syftade han på att denne förlorat sin anställning som klubbdirektör. Åklagaren framhöll att liknande resonemang kan föras om Jan Nilsson.

Däremot menar åklagaren att den stora uppmärksamhet som rättsprocessen fått i massmedia inte ska räknas som en förmildrande omständighet, när rätten tar ställning till de två före detta IFK-ledarnas straff. Stetler framhöll att de själva utnyttjat massmedia, till exempel genom att kalla till en presskonferens för speciellt inbjudna strax efter Ekobrottsmyndighetens första razzia i juni 2005.

IFK Göteborgs anfallare Stefan Selakovic är åtalad för en mindre del i härvan, som han enligt åklagaren letts in i av Mats Persson och Jan Nilsson.

Kärnpunkten är att Selakovic accepterade att en stor utbetalning från IFK till Jan Nilsson gjordes via hans konto, på order av Mats Persson. Åklagaren kallar detta för grovt penninghäleri, eftersom avsikten var att dölja en utbetalning som Nilsson inte hade rätt till. Gunnar Stetler ser det som avgörande om Selakovic medvetet gjort sig skyldig till brottet, eller om det skett av oaktsamhet.

De tre åtalades advokater hävdade att tingsrätten bör ogilla hela åtalet. De förkastade åklagarens resonemang på punkt efter punkt.

Åklagaren anser att klubben IFK Göteborg är ett brottsoffer, som av Persson och Nilsson utsatts för förskingring och trolöshet mot huvudman.

Mats Perssons advokat, Per|E Samuelson, vill ge en annan bild. Han anser att det rått "en atmosfär av förljugenhet" i IFK:s ledning, där det varit OK att lämna oriktiga uppgifter för att inte befläcka klubbmärket. Samuelson anklagade flera klubbföreträdare som vittnat i tingsrätten för att dels skydda sig själva, och dels försöka ge en version som gynnar IFK i den pågående skatteprocessen.

Tingsrätten meddelar sin dom fredag 29 juni.

TT

Mer läsning

Annons