Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Även S har en plan

Säkert kände många traditionalister i S blodtrycket öka i går när partiledningen i DN använde managementfloskler i ett utspel om näringslivspolitiken.

"Jag har en plan", brukade Sickan säga i filmerna om Jönssonligan.

Det har S också. En affärsplan.

I S Affärsplan för Sverige stryks ordet rättvisa. Som goda liberaler avslutar partiledningen i stället med målsättningen "framgång, välstånd och en hållbar frihet för var och en av oss".

Det ideologiska lappkastet för det parti som för 30 år sedan ville socialisera det svenska näringslivet kunde inte vara större. Juholts återregleringsoffensiv är helt skrotad.

Principiella skillnader mellan S och alliansens och syn på statsmaktens roll visavi näringslivet finns emellertid.

Där alliansen prioriterar breda åtgärder som riktar sig mot själva myllan - exempelvis lägre arbetsavgifter för unga, lägre bolagsskatt, sänkt restaurangmoms - spikar S hellre upp växthus där Stefan Löfven personligen ska vara trädgårdsmästare.

S deklarerar att "svenskt innovationsarbete ska koordineras på högsta politiska nivå och, om vi vinner valet, att ledas av statsministern".

Det här är en syn på politikens, eller snarare politikerns, uppgift som S inte tycks ha gjort upp med; den starke mannen som ställer allt till rätta.

Synsättet har slagit igenom förr, i exempelvis Oljekommissionen som leddes av Göran Persson personligen. S har försökt med tillväxtkongress och Det gröna folkhemmet. Mona Sahlin förklarade att "företagare är arbetets hjältar".

Av dessa initiativ och uttalanden har det inte ens blivit en tumme.

Frågan är om förnyarna Mikael Damberg och den ekonomiska talespersonen Magdalena Andersson, har med sig hela partiet när de skriver att nya produkter, processer tjänster ska skapa värden och sysselsättning "både inom ramen för den privata sektorn och i vår gemensamma sektor".

För en högljudd del av partiet vill sätta kedja och hänglås på offentliga sektorn och inte släppa in privata utförare och entreprenörer där.

S trovärdighet som det mest näringslivsvänliga och jobbskapande partiet återstår verkligen att bevisa.