Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Även Israels regering måste tåla kritik

Utrikesminister Margot Wallström nekas inresetillstånd till Israel. Att relationerna mellan Sverige och Israel har blivit så pass frostiga är beklagligt. Men, som talesättet lyder, är det inte ens fel när två träter.

Den utlösande faktorn var att Wallström under en debatt hade påtalat att det borde utredas huruvida Israel har utfört utomrättsligt dödande. Människorättsorganisationer påstår att sådant dödande har ägt rum och även FN:s människorättskommissionär har vädrat starka misstankar.

En del av Wallströms motståndare på hemmaplan är nu starkt kritiska mot utrikesministern, men även den som har en negativ grundinställning till S borde kunna kosta på sig att göra en rättvis bedömning. För ingen kan väl på allvar tro att Wallströms oro bottnar i en acceptans för terrorism?

Att den israeliska reaktionen mot Margot Wallström visade sig bli fullständigt oproportionerlig är ingenting som Wallström ensidigt kan lastas för. Och, kan man fråga sig, har inte en del av de uttalanden som israeliska regeringsföreträdare har gjort om Wallström varit väl så grova?

Wallström kunde dock ha framfört sina synpunkter mer diplomatiskt. Kanske skulle Benjamin Netanyahus regering ha tagit emot kritiken på ett liknande sätt, men en svensk utrikesminister måste åtminstone ha som mål att upprätthålla kontakterna så långt detta är möjligt.

Likväl måste kritik få framföras. Alla inser att argumentet "ni får inte kritisera Sverige för Sverige är en demokrati" inte håller. Men när det gäller den israeliska statens agerande framhålls ofta statsskicket som vore det en förmildrande omständighet: "Vi demokrater ska kritisera varandra så lite som möjligt".

En sådan princip är dock orimlig. Att även Israel, som sannerligen inte har mycket att yvas över i folkrättsligt hänseende, bör granskas kritiskt är en självklarhet. Det insåg Carl Bildt (M) och det inser även vår nuvarande utrikesminister. Och tur är väl det.