Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avemo sjunger vansinnesarior

/
  • Kerstin Avemo gestaltar den olyckliga Lucia och lika olyckliga Ofelia under Vinterfest. Själv är hon glad att vara tillbaka i Dalarna och hoppas hinna lyssna till några konserter när hon själv inte deltar på scen.
  • Dalarna är lite hemmaplan för Avemo som delvis är uppvuxen i Ludvika och tillbringat många somrar i Dala-Floda.
  • Kerstin Avemo i Göteborgsoperans uppsättning 2011 av Lucia di Lammermoor.
  • Avemo fick fina recensioner för sin roll som Lucia på Göteborgsoperan.

Med två vansinnesarior sätter Kerstin Avemo avtryck i årets upplaga av Vinterfest.
I går deltog hon i invigningskonserten i Mora kyrka, i dag sjunger hon Ophelias roll ur Hamlet i Vattnäs konsertlada.
– Det är krävande både fysiskt och mentalt. Men inspirerande att få göra.

Annons

Kerstin Avemo är född, och till största delen uppvuxen i Stockholm. Men Dalarna är ändå lite hemmaplan. Somrarna har hon ofta tillbringat i Dala-Floda och som liten lärde hon sig cykla på uppfarten till ambulansintaget vid Ludvika lasarett.

– Jag bodde i Ludvika i två år, mina föräldrar jobbade där då, säger Kerstin Avemo.

Sedan hon gick ur operahögskolan i Stockholm för tolv år sedan har hon etablerat sig som en internationellt efterfrågad sångerska.

Under de senaste åren har hon varit verksam vid operahusen i Bryssel, Düsseldorf, Frankfurt, Zürich, Paris och Strasbourg.

Efter Vinterfest ska hon fira sportlov därefter väntar rolldebut som Sophie i Rosenkavaljeren i Genève.

Sedan ett och ett halvt år bor hon i Paris där maken arbetar.

– Nu framöver passar det bra att bo centralt i Europa, det kommer att underlätta min vardag. Men hittills har jag mest rest mellan Paris och Sverige, jag har haft två långa kontrakt sedan flytten, ett på operan i Stockholm och ett på Göteborgsoperan, säger Kerstin.

På Göteborgsoperan gjorde hon titelrollen i Lucia di Lammermoor, en roll som räknas till de allra största och mest krävande för en koloratursopran, inte minst beroende på den 15-minuters vansinnesscen som Lucia har alldeles innan hon dör.

Just den arian ska Kerstin Avemo sjunga under inledningskonserten i Mora.

När vi träffas inför konserten har hon just övat med orkestern.

– Det är inte som att börja om från noll. Jag har ju erfarenhet av att ha sjungit rollen. Men den är krävande. Man måste ha kondition för att orka hela. Dessutom måste man hitta rätt uttryck, den bär inte bara sig själv, säger Kerstin.

Klago- och vansinnesscener var bland de främsta scenerna i de tidiga operorna i Italien där de utgjorde en genre för sig. Scenerna framfördes oftast av kvinnor och tillät ett friare sätt att uttrycka sig på.

För Kerstin Avemo som har gjort sig känd för en hög klar röst med fina nyanser och inte minst en stark scenpersonlighet passar rollerna.

– Jag har den här rösten, för mig skulle det vara svårare att sjunga i de lägre registren, men de kräver att man jobbar lite mer med röstakrobatik, det gillar jag.

Vad vill du själv inte missa under festivalen?

– Jag har inte hunnit kolla igenom programmet för att se vad som inte krockar med mina repetitioner och konserter. Men jag kommer att försöka höra det jag hinner, jag älskar att lyssna på musik, det är så jag inspireras. Jag är småbarnsmamma och inte bortskämd med att själv få sitta ned och lyssna.

Annons