Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtta sägs upp från Brunnsvik

Fem lärare, som utgör grundstaben, följer med när folkhögskolan lämnar Brunnsvik för en ny framtid i Borlänge. De övriga, åtta medarbetare på servicesidan, varslas om uppsägning.
Det blev resultatet när MBL-förhandlingarna slutfördes på fredagseftermiddagen.
Samtidigt uppges skolledningen och berörda fack, med ett beklagande, vara helt överens om nödvändigheten av att lämna den anrika anläggningen i Brunnsvik.

– Det är inte rimligt att fortsätta betala sammanlagt sex miljoner kronor per år för hyra och uppvärmning. Så stora summor kan inte få gå till fastigheten när det är utbildning vi ska prioritera. När vi har etablerat oss i Borlänge blir det flera hundra ytterligare utbildningsplatser och nyanställningar på lärarsidan, säger rektor Sofie Wiklund. Hon ser fram mot fortsättningen med stor tillförsikt.

– Vi kommer att skapa utbildningar som Dalarna har behov av. Många fler i våra målgrupper, bland annat de som behöver byta yrke eller läsa upp kärnämnen, får möjlighet att studera när vi kommer till Borlänge.

– Folkhögskolan skapades ju för att den ska finnas där människorna finns. Här går vi nu in och tar vårt ansvar. Det här är verkligen att stå upp för arbetarrörelsens värderingar, markerar Wiklund.

Var i Borlänge som "nya" Brunnsvik ska finnas efter årsskiftet är emellertid fortfarande en fråga som tarvar svar.

– Det är inga problem, vi har lösningar, parerar rektor Wiklund som i sammanhanget lovar att den kvarvarande personalen kommer att involveras i den flyttprocess som nu drar igång.

Sammantaget handlar det om ett gigantiskt "bohag" som på olika sätt ska skingras.

– Vi stänger ner byggnaderna successivt. En del grejer, som vi inte behöver, säljs av eller går till övriga folkhögskolor som drivs av ABF Nordöstra Storstockholm. Först efter terminens slut den 19 december kör vi iväg det som finns kvar i undervisningslokalerna.

På fredagen träffade kommunalrådet Maria Strömkvist (S) förvaltningsbolagets vd Enrico Barile i Stockholm.

– Vi har startat en dialog. Jag vill förvissa mig om att kommunen blir en part i den fortsatta processen om fastigheten oavsett vad det blir, var hennes besked.