Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtta barn döpta på löpande band

Satsningen på drop-in-dop i Gustafs kyrka blev en succé. Åtta barn hann de båda prästerna med att döpa på knappt tre timmar. Flera av föräldrarna vittnade om att dopet kanske aldrig hade blivit av om de inte sett annonsen om att det gick att döpa barnen spontant utan föranmälan.

Först till kyrkan kom Annika Lorenz och Magnus Bertilsson från Solvarbo med barnen Matilda, 3 och Elias 4,5 år.

– Vi har ju tänkt döpa barnen, men jag tror att det aldrig hade blivit av om vi inte hade sett annonsen om att det gick att göra det så här spontant. Det hade nog fått vänta till konfirmationen, säger mamma Annika.

De flesta barnen döps som bebisar så det är inte ofta man får tillfälle att prata med nydöpta ungar. Matilda, 3 verkar inte helt nöjd med upplevelsen att få vatten på huvudet.

– Det var inget kul, säger hon och skakar intensivt på huvudet. Brorsan Elias är så uppspelt efter ceremonin att han vägrar att låta sig fotograferas.

– Jag döper dig till Carl, Love, Casper, Maximilian, säger prästen Birgitta Lagerqvist och tar vatten från dopfunten och stryker det tre gånger över Maximilians huvud.

Han har hunnit fylla 4,5 år och ser ut att ta lyssna samlat till prästens ord och ta ceremonin i kyrkan på stort allvar.

– Vi bestämde oss direkt när vi läste om drop-in-dopet i tidningen. Tanken har varit att Maximilian ska döpas men vi har hittills inte kommit oss för. Det här lät så enkelt att bara kunna åka hit till kyrkan och inte behöva boka något i förväg, säger Maximilians mamma Victoria Nylin.

Pappa Lasse och systern Sanna deltog också i dopceremonin och familjen är bosatt i Norbo söder om Silvberg.

När Maximilian hade fått ta emot sitt dopljus och slutpsalmen var sjungen stod nästa familj med tre odöpta barn och väntade i kyrkgången.

– Efter det sällskapet kom en familj med ett tvillingpar så innan klockan var fyra hade vi döpt åtta barn. Jag tror att många föräldrar uppskattar att man kan döpa sina barn på ett enkelt sätt utan att behöva bjuda hela släkten och ställa till med en stor fest, säger komminister Birgitta Lagerqvist.

Utanför kyrkan stod en välkomnande skylt som upplyste om att man först skulle gå till pastorsexpeditionen och registrera dopet. När dopet var över kunde sällskapen gå över gatan till församlingshemmet där församlingen hade dukat upp dopkaffe.

– Det var roligt att så många tog tillfället. Jag tror att det här ligger i tiden. Vi har diskuterat drop-in-vigslar också men inga beslut är fattade säger Birgitta Lagerqvist.

Hon riktar också en tacksamhetens tanke till kyrkvärdar, kyrkomusiker, vaktmästare, kanslisten på expeditionen och husmor i församlingshemmet som ställde upp och gjorde drop-in-dopet möjligt.