Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtta års fängelse för mordförsök med insulin

48-åringen stod inte ut med att hans ex träffat en ny man. Beväpnad med en skarpslipad filékniv attackerade han därför både kvinnan och hennes nye partner. Innan dess hade också hotat att döda kvinnan med ett antal ihoptejpade insulinsprutor om hon inte tog honom tillbaka. Nu döms han till åtta års fängelse.

Paret från västerbergslagen separerade efter 20 år kring nyår 2011. De hade då under lång tid drivit företag tillsammans, bland annat en butik i Borlänge. Den drev kvinnan också vidare efter skilsmässan medan mannen övertog en annan gren av deras företag.

Trots skilsmässan fortsatte de ändå att hjälpas åt. Mannen i hennes butik och hon genom att sköta hans bokföring. Den goda relationen tog dock tvärt slut då kvinnan träffade en annan man. Det kunde inte 48-åringen acceptera och han blev allt mer desperat i försöken att få tillbaka exhustrun.

På morgonen den 12 juli i år dök han också plötsligt upp i hennes butik. Han låste dörren bakom sig och bar in den livrädda kvinnan i ett personalutrymme. Där tog han enligt kvinnan fram 7-8 ihoptejpade insulinsprutor.

Han sade han att hon var tvungen att bestämma sig. Antingen skulle hon återvända till honom. Annars skulle han döda dem båda med insulinet. Det hela avbröts dock av att en telefon i butiken började att ringa. Övervakad av mannen fick kvinnan svara.

Då samtalet från en leverantör avslutats krävde mannen att hon skulle ringa sin nye fästman och avsluta förhållandet. Han lovade att i så fall lämna henne i fred. Detta gjorde också kvinnan, något som fick mannen att tillfälligt lugna sig.

Kvinnan gavs då ett tillfälle att fly in till en grannbutik där hon också kunde ringa till fästmannen som genast begav sig till platsen. Efter att de haft kontakt med polisen vågade hon också på nytt öppna butiken.

Fästmannen stannade kvar för att hon skulle känna sig lite tryggare och dagen förflöt lugnt ända fram till stängningsdags vid 18-tiden.

Plötsligt dyker 48-åringen upp utanför butiksdörren. Han är då helt svartklädd, har solglasögon och bär en munkjacka med huvan uppfälld över en keps.

Kvinnan möter honom innanför dörren och attackeras då med en kniv. Hon faller baklänges till golvet där mannen böjer sig över henne och utdelar ännu ett knivhugg i brösttrakten. Han lyfter därefter kniven för att utdela ännu ett hugg, något som avstyrs genom att fästmannen slår en stol i hans huvud.

Kvinnan rusar ur butiken och till en bil där två män uppehåller sig. Hon kastar sig in i baksätet och skriker på hjälp. Efter henne kommer mannen och försöker att slita upp bildörren som bilägaren dock hunnit låsa. I handen höll då den nedblodade mannen fortfarande sin kniv.

Männen på parkeringen kontaktar polis och lyckas också övertala 48-åringen att kasta ifrån sig kniven. De kan därefter hålla honom kvar på, platsen i väntan på polis. Under tiden har också den knivskurne fästmannen kommit vacklande ut ur butiken.

48-åringen har själv gett en helt annan version av vad som hände under förmiddagen. Han hade kommit till butiken för att ge kvinnan blommor och hjälpa henne med arbetet. Några hot hade han inte utsatt henne för. Efter cirka 45 minuter hade han dock helt lugnt lämnat butiken efter att han förstått att hon inte ville ha hans hjälp.

Däremot har han inte kunnat förklara varför han återvände på kvällen. Vad som då hände har han inte kunna förklara på annat sätt än att "allt bara varit nattsvart".

Rätten konstaterar att kvinnan på ett klart, detaljerat och trovärdigt sätt kunnat beskriva händelserna som också får stöd av flera vittnesmål.

Sammantaget döms därför 48-åringen för försök till mord, grov misshandel, olaga frihetsberövande och olaga hot till åtta års fängelse.

Till kvinnan ska mannen dessutom betala 91 630 kronor i skadestånd och till hennes fästman 48 216 kronor.

I väntan på att överföras till fängelse får mannen stanna i häkte.