Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att tala är guld för Jonas

Inte vet jag om det är ett speciellt drag för folk från Dala-Järna, men jag vet flera som kommer därifrån och är jätteduktiga på att prata mycket och länge. Ett Järna-drag eller inte; Jonas Andersson är från Dala-Järna och han är duktig på att prata. Och det är en stor fördel om man ska vara speaker i Vasaloppet, som Jonas nu varit i många år.

Något av det första som de 5 800 Öppet-Spår-åkarna på söndagen hör när de närmar sig kontrollen i Evertsberg är speakerrösten som hälsar dem välkomna till Evertsberg.

Han räknar upp så många av åkarna han bara hinner med. Nämner deras namn och nummer och berättar var de kommer ifrån.

- Geografin är viktig, säger han.

- Jag kan se hur åkarna skiner upp när jag nämner deras namn och var de kommer ifrån, förtydligar han där han står i sitt speakerbås knappt ett stenkast från portalen där tiden tas på åkarna. Så nära är det till åkarna att han utan vidare kan se både minspel och svettpärlor.

- Det är ju det mitt jobb under Öppet Spår går ut på; att uppmuntra och peppa dem, så att de får nya krafter för resten av loppet.

Men det är också viktiga upplysningar som kablas ut via Jonas mikrofon. Kontrollchefen Arne Broberg kommer in och berättar att den nya SMS-tjänst, där anhöriga kan följa åkarna, inte fungerar och ber Jonas säga något om det.

- Många blir ju oroliga när de inte "hittar" sin åkare och kanske dessutom sett en ambulans på utryckning, säger Arne. Han är annars jättenöjd med hur allt fungerar.

- Det fungerar så bra. Nästan alla har varit med väldigt länge och vet exakt vad de ska göra. Sen är det några nya varje år, som slussas in fint med hjälp av veteranerna, säger han och ler.

Jonas berättar om SMS-strulet i genom högtalarna och kanske någon fundersam anhörig blir lite lugnare.

Jonas Andersson har varit speaker i Evertsberg i många år.

- Ja, jag vet faktiskt inte om det är 10 eller 15 år just nu, säger han.

Det blir många uppmuntrande ord under 10-15 år som speaker i Evertsberg. Men han kan mycket om skidåkning och sport också och känner igen många åkare, både som privatpersoner och tidigare eller nuvarande skidåkare.

Själv har Jonas Andersson ett förflutet som aktiv skidåkare. Han började i sin ungdom med backhoppning och längdåkning, så kallad Nordisk kombination, och har medaljer från både ungdoms - och junior-SM på den tiden.

- När jag flyttade till Älvdalen 1973 blev det längdåkning i stället, mestadels långlopp, både i Sverige och utomlands.

Under sin aktiva tid tillhörde han sverigeeliten och placerade sig bland de 25 bästa i Vasaloppet vid fyra tillfällen. Mellan 20 och 40 speaker-jobb har han per år. När Vasaloppsveckan är över med det stora Vasaloppet nästa söndag väntar Skid-SM i Falun där han åter ska göra sin ljuva stämma hörd.