Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Att spela i ett dansband är en livsstil, inte ett jobb"

Highlights, med meriter från såväl Dansbandskampen som Melodifestivalen, intog för femte året scenen på dansbana nummer fem. Tidningen följde bandet under förberedelserna inför spelningen på måndagskvällen.

– Vi spelar alltid på bana nummer fem på måndagen. Det har vi gjort i fem år och tänker fortsätta med det länge till. Det passar bra att spela på måndagen. Då kommer man hit i lagom tid till firmafesten Guldklaven kvällen innan, berättar bandets kapellmästare Tommy Mårtensson.

Highlights ser sig själva som ett modernt dansband, som är med och utvecklar genren. Bandet menar att det gäller att våga välja lite annorlunda låtar, och inte alltid gå i samma gamla upptrampade fotspår.

– Vi spelar snarare radiopop än traditionell dansband, och har låtar av både Kings of Leon och Mando Diao i setet. Man måste våga prova lite nytt, vilket oftast fungerar förvånansvärt bra varje gång - även hos den lite äldre publiken. Däremot är en dans alltid två låtar, och det är varannan foxtrot, varannan bugg. Vi har försökt rucka lite på det, men det är så djupt rotat att det är kört, säger Tommy och skrattar.

Under Dansbandsveckan är det alltid två band på samma scen som spelar växelvis under kvällen. Highlights uppskattar tilltaget, framförallt för den sociala aspekten.

– Det fungerar kanonbra. Speciellt som i år när vi spelar med Svänzons som har samma publik som vi har. Det är också en av de allra roligaste bitarna med Dansbandsveckan, att man faktiskt träffar andra band. Annars är man mest i sin egna lilla bubbla och åker runt, menar gitarristen Johan Elander.

Alla killarna i bandet har samboförhållanden och är fullt medvetna om alla för- och nackdelar med att spela i ett dansband. De lediga helgerna är få, och medlemmar är stundtals borta från familjen under längre perioder.

– Det är klart att det är tungt vissa stunder när man är borta mycket, men man får ta igen allt med råge när man är hemma istället. I det här yrket går det ju inte att sjukskriva sig eller att vabba, utan man är beroende av alla fantastiska barnvakter som ställer upp. Dock är man ju faktiskt en betydligt lyckligare människa om man får göra det man vill – och en lycklig människa är också en bra partner, menar Tommy.

Highlights har givetvis en egen turnébuss, som under stora delar av året är medlemmarnas hem på hjul. Trots det lite spartanska levernet går det ingen nöd på bandet.

– Det är helt underbart att bo och sova i en buss. Det är lite som en klassresa som när man var barn. Ärligt talat måste man som dansbandsmusiker köpa allt, inkluderat bussboende, eller helt enkelt söka sig till något annat. Att spela i ett dansband är faktiskt en livsstil och inte ett jobb, menar Christian Lindholm.

– Den enda nackdelen med att sova i en buss är att det kan vara svårt att hitta en dusch ibland. Många danslogar saknar rinnande vatten, och då får man helt enkelt ta ett dopp i sjön istället. Däremot så kommer man varandra otroligt nära, och får se personernas alla sidor. Man har bra dagar, och man har dåliga dagar. Bandet blir som en andra familj, berättar Tommy.

Att Highlights trivs bra tillsammans råder inget tvivel, och kvartetten verkar älska livet efter vägarna.

– Vi har det bästa yrket. Vårt jobb går ut på att göra folk glada, så vi är ju väldigt privilegierade. Alla borde få applåder efter en dag på jobbet. Det är ju faktiskt ganska fantastiskt att folk väljer att betala pengar för att se oss spela. Det måste vara den finaste komplimang man kan få. Det är nog framförallt det jag kommer att minnas när jag lägger av, säger Tommy.

– Ska du lägga av? Undrar Christian.

– Nja, när jag blir typ 67. Kanske.