Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att göra rätt från början

Alltfler designers vill i dag arbeta med design som är meningsfylld och kan bidra till bättre livskvalitet. En tendens som märks överallt, även om det humanistiska perspektivet inte är något nytt i Skandinavien. Just nu visar vi (Svensk Form) svensk design i svenska ambassaden i London på temat Design for Every Body i samband med Paralympics och London Design Festival. Design som kan underlätta, alltifrån att rädda liv till att göra vardagen lite roligare. Människorna bakom produkterna finns på plats och deltar i seminarier och samtal med brittiska kollegor. Ord som återkom var inte bara nytta, ergonomi och funktion utan också värdighet, attraktion och känsla.

Inför London läste jag ett reportage i vårt magasin Form från 1968, då den första handikappsymbolen togs fram i en workshop. Richard Sterner var då ordförande i flera handikapporganisationer och slog fast att hela samhället är byggt på lögn och förbannad dikt, den att alla människor skulle vara friska vuxna i arbetsför ålder. Som om det inte fanns spädbarn, barn, gamla och handikappade i alla åldrar. Vi kommer alla någon gång i livet att vara handikappade. Det är den fysiska miljön och tingen runtomkring oss som gör oss funktionshindrade, inte våra kroppar.

Fick återigen ett bevis på hur god design kan förbättra livskvalitet i min egen närhet, när jag nyligen besökte min mamma på Falu Lasarett, där hon lagts in efter en stroke. Som mångårig reumatiker har hon haft tillgång till bra hjälpmedel i olika skeden, bland dem en liten Femia-potta, s.k. änglapotta, som kvinnor kan använda i liggande ställning. En småskalig, men revolutionerande uppfinning, som förenklar för både patient och personal. På lasarettet använde man fortfarande mestadels otympliga metallbäcken, och hade nästan glömt att man faktiskt hade en Femia. Behövdes bara en påminnelse. Under min tid på Svensk Form har jag stött på många, tillsynes oansenliga, men imponerande hjälpmedel, som tagit år att produktutveckla, ofta initierade av kunniga vårdare, som sett behoven.

När mamma fick komma hem igen, gick allt bra tack vare att hemmet redan var anpassat efter hennes särskilda behov, och den fantastiska uppställning som hemtjänsten kan erbjuda. Det handlar lika mycket om tjänster som produkter. Vi får vara tacksamma över hur bra vi fortfarande har det i vår del av världen idag.

Så länge det nu varar. Ett av problemen som togs upp under våra diskussioner i London, var just att dagens pressade ekonomi och hetsiga produktionstempo gjort att det blivit allt svårare för designer att övertyga företagen om vikten av ett grundligt utforskande av användarens behov. Att det är värt investeringen. En självklarhet i en god industridesignprocess. Det blir billigare i längden om man gör rätt från början.