
Att bli myndig – fördel eller nackdel?

Att bli 18 år, gå på krogen och bli fri från föräldrarna är något som många längtar efter.
– Det skönaste med att vara myndig är att själv ha ansvar över ekonomin och att ha friheten att göra det jag vill, säger Rasmus Gudmundsson, 19 år.
18-årsdagen, steget in i vuxenvärlden, var en dag som Rasmus Gudmundsson hade sett fram emot länge.
– Samma dag som jag fyllde 18 år trodde jag att något jättemagiskt och stort skulle hända. Men det kändes som vilken dag som helst, förutom all tårta förstås. Det var faktiskt först dagen efter som jag insåg att jag hade blivit myndig, säger Rasmus Gudmundsson och ler.
Det Rasmus Gudmundsson hade sett fram emot mest med att bli 18 år var att få ansvar och frihet. I dag, med facit i hand, tycker han att det bästa med de två bitarna är att det är han själv som står för ekonomin. Att till exempel kunna handla själv på internet ser han som en stor fördel.
– Jag fick nästan alltid gå till mina föräldrar när jag skulle handla på internet och det var väldigt frustrerande ibland. Men nu när jag är över 18 år och kan handla själv samt ha egna pengar så känns det så mycket smidigare, berättar han.
Att fylla 18 år brukar förknippas med körkort och krogbesök. Rasmus anser att det är viktigt att inte göra något förhastat och göra saker bara för att det blir lagligt när man blir myndig.
Rasmus Gudmundsson tycker i dag att de största fördelarna förutom ansvar är rösträtten, att kunna köpa alkohol och gå på krogen samt att kunna ta körkort.
– När jag tog körkortet kände jag en vuxen känsla, speciellt när jag körde helt själv första gången. Men när jag tänker tillbaka så var det först när jag slutade skolan och började jobba som jag kände mig vuxen, säger han.
Samtidigt som det finns många fördelar och förmåner med att bli myndig så finns det också nackdelar. Överlag förväntas det att man ska bete sig på ett vuxnare sätt. Rasmus Gudmundsson märkte att andra människor runt omkring honom förväntade sig mer av honom.
– Så fort jag blev 18 år började folk prata om arbete och körkort, vilket gjorde att det blev svårt att fokusera på andra saker. Jag tror att förväntningarna från omgivningen kan bli en press, säger han.
Då Rasmus Gudmundsson tidigare nämnde att han ser ansvaret som en fördel så tycker han samtidigt att det kan vara en nackdel.
– Om någonting går fel, till exempel med ekonomin, så är det jag som står för det. Jag kan inte längre ställa mig bakom mina föräldrar och låta de fixa det, menar han.
– Men de bra sakerna överväger de dåliga, säger han beslutsamt.
-
När du fyller 18 år…
Blir du myndig.
Får du rösträtt.
Har du själv ansvar över din ekonomi, så länge du inte är omyndigförklarad. Som myndig får du tillgång till alla dina konton och andra förbindelser med banken. Några exempel är att du får öppna konton och ta lån.
Får du ingå avtal.
Får du skriva på papper själv, då målsmans underskrift inte längre behövs.
Får du ta B-körkort för bil.
Får du handla på internet
Får du gå på krogen.
Får du köpa alkoholhaltiga drycker på restauranger.
Får du köpa alkoholhaltiga drycker i butik (inte på Systembolaget).
Får du köpa tobak.
Får du köpa trisslotter och spela om pengar, dock inte på casinon.
Får du skaffa vapenlicens, dock finns vissa undantag.
Förändras jobbmöjligheterna. Du får jobba högst 40 timmar per vecka i ordinarie arbetstid. I vissa fall är det tillåtet med övertid utöver den ordinarie arbetstiden.
Får du vara givare av ägg eller spermie.
Får du gifta dig. Dock kan personer som är under 18 år få gifta sig, men då krävs ett särskilt tillstånd.
Kan du dömas till fängelse. Ungdomar mellan 15 och 18 år som begår brott blir oftast överlämnade till vård inom socialtjänsten. För personer mellan 18 och 21 år döms fängelsedomar ut i särskilda fall.