Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att 20 procent av journalisterna ska bort var fler än befarat

Den nybildade journalistklubben för närmare 500 journalister inom Mittmedia fick en mardrömsstart, var femte journalistjobb försvinner.

Annons

Ragna Fahlander, den 21 november valdes du till journalistklubben i Mittmedias första ordförande med 497 medlemmar och redan nu så vill företaget ta bort 100 av dina arbetskamrater. Hur känns det?

– Att det skulle komma något har vi förstått länge. Men det kom snabbare och var hårdare krav på personalneddragningar än väntat.

– 100 journalister innebär en neddragning med cirka 20 procent.

Hur är stämningen bland dina arbetskamrater?

– Oro är stor och det är massor med frågor kring erbjudandet.

– Folk undrar hur vi ska klara av jobbet, hur vi ska vi klara av att bli bättre på det digitala och på pappret, samtidigt som 100 ska bort.

– Journalistklubben uppskattar att ledningen vill gå ut med en frivillig lösning, men vi undrar hur redaktionerna ska klara en sådan kraftig neddragning. Det blir svårt att stå för den goda lokaljournalistik som enligt alla är vår framtid.

– Ledningen talar om hur vi måste bli snabbare och intressantare via digitala medier som är framtiden, och samtidigt satsa på en mer fördjupande journalistik på papper som fortfarande kommer att vara en viktig inkomstkälla om tre år – de räknar med att papperstidningen fortfarande står för cirka 80 procent av intäkterna då, medan webben och gratistidningarna står för 10 procent vardera. Det är svårt att få detta att gå ihop.

Vad händer närmast?

– Det blir en rad med informationsmöten där jag förutsätter att företaget kan svara på de konkreta frågor som dykt upp efter erbjudandet.

– Klubben är kallad till förhandling den 17 december. Eftersom ingen organisationsplan än så länge är kopplad till den tänkta neddragningen är det svårt att ha så många synpunkter ännu, säger Ragna Fahlander.