Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtgärdsprogram ska rädda företag

– Vår ambition är att rädda bolaget och trygga sysselsättningen och får vi betalt för våra fordringar överstiger de våra skulder.
Stephan Tostemar, ägare till Nordic Protection i Nyhammar, ger den kommentaren med anledning av de stora ekonomiska problem han hamnat i med ett av sina bolag.

Samtidigt som den statliga lönegarantin trätt i kraft för tio av de anställda pågår en juridisk process för att rekonstruera bolaget, med namnet Nordic Protection Tostemar AB.

I torsdags i förra veckan hölls ett borgenärssammanträde på tingsrätten i Falun, där beslutet blev att rekonstruktionen ska fortsätta.

Swedbank, Almi företagspartner och Skatteverket fanns då representerade, samtliga med fordringar mot Nordic Protection.

– Eftersom våra borgenärer gått med på en rekonstruktion anser de att det finns förutsättningar att den ska lyckas, säger Stephan Tostemar, som är fåordig kring de svårigheter bolaget befinner sig i och detaljer i övrigt.

Inte heller vill rekonstruktören, advokat Lars Wenne i Stockholm, säga så mycket mer än att han också hoppas att de åtgärder han föreslår ska kunna göra att bolaget överlever.

Men det sker bland annat på bekostnad av antalet anställda och en i övrigt besk medicin för att klara bolaget.

Hur många som i dag finns i de fyra bolag som Nordic Protection består av vill Tostemar inte uppge:

– I några fall håller vi på med nyrekrytering men det bolag som nu är aktuellt kommer att minska till tre och en halv tjänst, uppger han.

Men vad det innebär i den totala numerären får vi inget besked om.

I sitt förslag till rekonstruktionsplan för Nordic Protection Tostemar AB skriver Lars Wenne att det är flera orsaker till att bolaget fått likviditetsproblem, som i sin tur gjort att man hamnat efter med skatter, sociala avgifter, räntor och amorteringar.

Förväntade affärer som inte blivit av och fördröjd betalning på mångmiljonbelopp från ett schweiziskt bolag, är ett par tunga anledningar till bekymren. Dessutom har bolagets satsning på att vara med och utveckla bepansrade lastbilar kostat mycket pengar.

"Bolagets ledning har varit för optimistisk att få förväntade ordrar", skriver Wenne bland annat.

Han räknar upp flera olika exempel där Nordic Protection förväntas få beställningar, som skulle kunna lätta på det ekonomiska trycket betydligt.

Han konstaterar vidare att olika åtgärder gjorts för att minska kostnaderna, bland annat uppsägning av personal.

I sin åtgärdsplan förslår han en överenskommelse om ett ackord (nedskrivning) av skulderna till bolagets oprioriterade fordringsägare med 25 procent, försäljning av fastigheter, ytterligare minskning av antalet anställda, ägartillskott och breddning av ägandet.

"Tillsättandet av en kompetent styrelse med erfarenhet bland annat inom bolagets verksamhetsområde", är en annan punkt som Wenne för fram i sin rekonstruktionsplan.