Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Återskapad våtmark invigd efter år av arbete

Backas våtmarker har invigts efter många års hårt arbete.
En plats för rekreation, men också som ett sätt att bevara den biologiska mångfalden i området.

Annons

Initiativet till våtmarken i Backa, Danholn, togs av Kenneth Schröder som tillsammans med markägaren Jonas Henniger lagt ned tusentals timmar på att färdigställa området. Från att ha varit igenvuxet, till i dag, en plats för djur, natur och rekreation.

– Från början låg det här området öppet, men det har vuxit igen med tiden. Jag tänkte då att jag ville hjälpa djuren och fåglarna lite grann så 2005 byggde jag de dammar som ligger längst norrut, förklarar Kenneth Schröder.

Arbetet och tankarna växte sig större med tiden och nu invigdes det 21 hektar stora området av företrädare för såväl kommun som Länsstyrelsen.

Just våtmarker är också viktiga ur många hänseenden förklarar Björn Forsberg från Länsstyrelsens landsbygdsenhet. De har minskat i antal och areal sedan 1800-talet och de som funnits kvar har påverkats negativt av både klimatförändringar och nya arter som fått fäste i landet.

– Om våtmarker inte vore så viktiga behövde man kanske inte bry sig, men vi har många rödlistade arter som är knutna till just de här miljöerna. Det är också extra roligt att området ligger i ett jordbrukslandskap. Det ger en ännu högre biologisk mångfald.

Markägaren Jonas Henniger förklarade också under invigningen att det varit en rolig resa att göra, och hoppas utveckla området vidare.

– Det är med stolthet jag står här i dag. Det känns skönt med en invigning och en punkt på det arbete vi gjort, och jag vill tacka alla de som varit med att göra det här möjligt.

De två tilldelades Falu kommuns miljöpris 2012, och miljönämndens ordförande Richard Holmqvist (MP) fanns på plats under invigningen.

– Det de har gjort är fantastiskt fint. Det är ett bra exempel på samarbete där alla drar åt samma håll.