Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtalas för att ha utsatt fosterbarn för stor fara

En kvinna i Ludvika är misstänkt för att ha förfalskat olika sjukdomssymtom och därigenom utsatt ett fosterbarn för bland annat ett tillstånd som kunde ha varit livshotande. Kvinnan har åtalats för grov misshandel.

Kort efter födseln placerades barnet hos en familj i Ludvika. Och från och med maj 2012 och fram till 1 mars i år misstänks kvinnan i familjen genom förfalskning av olika sjukdomssymtom hos barnet, förmått läkare vid Falu lasarett och Akademiska sjukhuset i Uppsala att utsätta barnet för en stor mängd onödiga undersökningar, operativa ingrepp och medicinering.

Något som enligt åtalet tillfogade barnet smärta, undernäring och infektionsrisker. Dessutom ska barnet i februari i år ha försatts i ett tillstånd som hade kunnat bli livshotande. I mars i år placerades barnet i en annan familj.

Åklagare Christel Anderberg anser att misshandeln ska bedömas grov då det den pågått under en lång tid, riktat sig mot ett litet barn, inneburit ett svårt lidande för barnet och präglats av hänsynslöshet.

Vittnesförhör har hållits med ett antal personer av vilka några har berättat att inga av de symtom som fostermamman angivit hade stöd av de kliniska fynden. Och en överläkare vid Akademiska sjukhuset har tillstyrkt att barnets besvär inte stämde överens med erhållna undersökningsresultat.