Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalad IFK-kassör "skämdes"

Annons

IFK-spelaren Stefan Selakovic medgav att han gav oriktiga uppgifter i polisförhör när rättegången mot honom och två före detta IFK-ledare i dag gick in på sin tredje dag.

De tre står åtalade för ekonomiska brott i samband med spelaraffärer. Selakovic säger att han lämnade de oriktiga uppgifterna för att skydda sig själv, inte för att skydda någon annan. Han förklarade att han var orolig och rädd.

På en fråga från åklagarsidan framgick det att Selakovic inte riktigt förstod vad han var misstänkt för.

Stefan Selakovic fick ju för mycket pengar utbetalt när han fick sin sign-on-fee. Sex miljoner kronor i stället för 4,2 miljoner. 400|000 kronor skulle till agenten och resten skulle föras vidare till kassören Jan Nilsson. Mats Persson hade sagt att det var okej att göra på det sättet.

Åklagaren undrade om inte Stefan Selakovic efter det första tillslaget, när man gjorde razzia hos Peter Ijeh och brottsmisstankarna uppstod, började fundera över om det kunde vara något fel med att han fått för mycket pengar utbetalt.

Men när han fick se det ändrade kontraktet, att Mats Persson hade strukit över 4,2 miljoner och skrivit sex miljoner i stället, började han fundera och ifrågasätta.

Åtalet mot förre klubbdirektören Mats Persson och förre kassören Jan Nilsson omfattar en rad punkter, bland annat grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Selakovic är åtalad för en mindre roll, bland annat grovt penninghäleri och medhjälp till grovt försvårande av skattekontroll. Alla tre förnekar att de gjort något brottsligt.

Anklagelserna mot Selakovic handlar om hur det gick till när IFK Göteborg återbetalade 1,3 miljoner kronor som ersättning för att Jan Nilsson, med aktier, betalat anfallaren Peter Ijehs sign-on-fee i slutet av 2003.

Nilsson fick ersättning via Selakovic när denne skrivit på för IFK i januari 2005. Mats Persson gav order om att 1,3 miljoner extra skulle betalas till Selakovic, som sedan instruerades att föra dem vidare till Jan Nilssons bankkonto.

Men Nilsson förstod inte att något kunde vara fel, framgick när han förhördes efter Selakovic i dag.

Jan Nilsson var med i den inre krets inom IFK:s ledning som sommaren 2003 beslöt att skyttekungen Peter Ijeh skulle värvas från Malmö FF. Det informella beslutet togs trots att man visste att IFK inte hade råd att betala, varken till Malmö eller bonusen till Ijeh för att denne skrev på, så kallad sign-on-fee.

Tanken var att dessa kostnader skulle tas av ett riskkapitalbolag som klubben hade för avsikt att skapa. Den bilden har både Nilsson och förre klubbdirektören Mats Persson givit i tingsrätten.

Men att starta ett sådant bolag visade sig vara betydligt krångligare än IFK-ledarna trodde. Och Peter Ijeh måste få betalt. Då dök tanken upp att Jan Nilsson skulle betala Ijehs sign-on-fee, som en gåva. Förutsättningen var dock att han kom till IFK Göteborg. Överåklagare Gunnar Stetler frågade om Ijeh skulle fått pengarna om han till exempel gått till Örgryte.

Upplägget hade godkänts av IFK:s skatteexpert, hävdar Nilsson. Han stödde också vad Mats Persson sagt om att skatteexperten hade allt klart för sig om vad gåvoutbetalningen gällde.

Men Jan Nilsson berättade också att tanken hela tiden var att han skulle ersättas för sin gåva. Det skulle ske genom att Nilsson fick en motsvarande rabatt på sin andel, när han gick med i riskkapitalbolaget. Men i stället fick han drygt 1,3 miljoner kronor, 100|000 kronor mer än gåvan, via Stefan Selakovic när denne värvades inför säsongen 2005. Det gjordes på order av Mats Persson.

Nilsson berättade inte för styrelsen, eller någon, att han fått tillbaka pengarna. Inte ens efter Ekobrottsmyndighetens första tillslag, i juni 2005.

I samband med Ekobrottsmyndighetens tillslag mot Selakovic i november 2005, när man hittade papper som myndigheten inte sett tidigare, betalade Nilsson tillbaka pengarna till IFK Göteborg.

TT

Mer läsning

Annons