Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtalad i narkotikahärvan: "Jag gjorde som de bad mig"

Två män fördes till ett hus i Härjedalen för att odla cannabis under vintermånaderna i början av året. Polisen fann ett hus som byggts om för att optimera verksamheten. Husets ägare förstår inte varför han är misstänkt för medhjälp till grovt narkotikabrott.

Annons

LÄS MER: Granne: "De odlar säkert knark där"

På torsdagen kom åtalet mot fyra män som varit inblandade i en narkotikahärva i Härjedalens kommun.

Två män har befunnit sig i ett hus på en ort i Härjedalen. Enligt åtalet och förundersökningen som under torsdagen blev offentlig ska männen ha odlat 8,3 kg cannabis i huset under två månader innan polisen grep dem i april.

De två männen kom till orten på olika vägar men på liknande sätt. De är båda från ett asiatiskt land och har kommit till Europa för att arbeta. Efter att ha hamnat i Sverige under det senaste året har de strövat omkring på småjobb innan de fick kontakt med personer som förde dem till orten.

Den första mannen fick frågan om han kunde renovera hus och blev förd till orten i tron om att han skulle arbeta med något i den stilen. Den andra mannen var från början på det klara med vad som väntade dem.

– Att plantera cannabis, säger han i förhör.

– Det var vattning, klippning, tända (och) släcka lamporna. Jag gjorde som de bad om, som det stod på anvisningarna.

De beskriver båda hur matleveranser kom med ett par veckors mellanrum under de månader de hann vara i huset.

Ett par månader senare, den 21 april, gjordes en husrannsakan av polis med anledning av vad som framkommit av spaning och utredning.

Polisen vill i förhör veta mer om personer som rört sig i huset.

– De förbjöd mig redan från början (att) titta på dem eller observera vad de gjorde, säger mannen.

Åklagare Malin Olsson Almqvist kommenterar det faktum att männen kan ha blivit lurade till huset.

– Det kan ju påverka rent straffvärdemässigt, säger Olsson Almqvist och syftar på männens egna narkotikabrott.

– Men jag drar inga slutsatser om det. Någon typ av ansvar har de ju, säger Olsson Almqvist.

Ytterligare två personer är åtalade.

Den ena, en man i 40-årsåldern, köpte huset genom sin svåger i oktober. Han återvände till Sverige förra året efter att, enligt egen uppgift, ha varit på flykt undan det svenska rättsväsendet. Tanken var enligt egen uppgift att ha ett hus att hålla sig undan i.

En månad senare sålde de huset till en man i 50-årsåldern hemmahörande i södra Sverige. Han uppger att han hade för avsikt att hyra ut huset under vinterhalvåret och "förstår inte alls" misstanken om medhjälp till grovt narkotikabrott.

Huset hyrdes ut till en man som senare inte kunde nås via telefon. Därför åkte 50-åringen till Härjedalen och gick in i huset.

– Då såg jag att något hade hänt här för att det stod en massa jord och grejer och såg fördjävligt ut, säger mannen i förhör.

– Jag gick ner i källaren och såg en massa säckar och jord.

De två männen från Asien erkänner att cannabisodlingen ägt rum men förnekar brott. Även de två andra männen förnekar brott.

I huset har utrustnings som krukor, fläktar, glödlampor och liknande beslagtagits. Sticklingar och hampfrön som hittades visade att knappt 6 kg cannabis potentiellt kunde ha odlats utöver den redan framställda narkotikan.

I beslagsprotokoll beskrivs rum i huset som "användes för att driva upp plantor", där fönster byggts igen och väggar täckts av reflekterande väggbeklädnad.

"Hela huset är ombyggt föratt fungera som odling", skriver polisen i en avrapportering om husrannsakan.

Med anledning av hur männen från Asien kommit till Härjedalen startades en förundersökning om människohandel. Den lades ned på grund av att det inte gick att bevisa att de som nu är misstänkta har gjort sig skyldiga till människohandel.

Läs mer:

Odlade över 8 kg cannabis på ort i Härjedalen – nu väcks åtal i narkotikahärvan

Ingen människohandel i narkotikahärvan i Härjedalen – åklagare lägger ned undersökning

Misstänkt människohandel i Härjedalen

Narkotikahärva i Härjedalen växer – ytterligare två gripna