Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ät mer grönt för miljön och hälsan

Vi äter allt mer kött och det påverkar miljön kraftigt. Så mycket att Livsmedelsverket tycker att läget är kritiskt.
– Men även en vegetarian måste tänka efter, säger Holger Petersson, projektledare för Matlandet Dalarna.

Annons

Klimatet, den biologiska mångfalden i världen och övergödningen påverkas mycket av köttkonsumtionen, enligt en rapport från Livsmedelsverket, som tagits fram av Sik, Institutet för Livsmedel och Bioteknik.

Svenskarna äter i dag mer än dubbelt så mycket mer kött än på 1970-talet, och konsumtionen ökade mest under 2000-talet trots fler varningar om köttets miljöpåverkan.

Livsmedelsverket uppmanar det svenska folket att börja äta mer vegetarisk mat, kanske framför allt då männen som i genomsnitt äter 50 procent mer kött än kvinnor.

– Genom att ändra på hur vi äter skulle vi faktiskt kunna halvera utsläppen av växthusgaser och samtidigt få i oss mer av olika viktiga näringsämnen jämfört med i dag, säger Anna-Karin Johansson, miljöstrateg på Livsmedelsverket.

Holger Petersson, projektledare för Matlandet Dalarna, som drivs av Länsstyrelsen Dalarna anser att det är mer komplicerat.

– Konsumenten har ersatt svenskt kött med billigt importerat kött som vi inte alltid har koll på. Poängen är kanske att tänka till en gång till när man handlar, att välja närproducerat, säger Holger Petersson.

Smarta val när du handlar är ekologiskt, klimatcertifierat och närproducerat. Men i Sverige finns ingen produktion av ekologiskt kött för att klara av konsumtionen. Därför rekommenderar han svenskt kött, allra helst närproducerat.

Är hen miljövän per automatik om hen är vegetarian?

– Intressant fråga. Om det är producerat i Sverige så har du bättre förutsättningar, men det är inte helt självklart i övrigt. Jag kan inte helt svara ja på det. Ta banan till exempel, det är en otrolig skillnad på en ekologisk eller en besprutad. Som vegetarian kan du inte bara säga att man är hemma för att man valt det spåret, säger Holger Petersson.

– Om du köper närproducerat finns en bonde kvar i morgon för nästa generation. Konsumerar vi inte svenskt finns inga förutsättningar för morgondagens lantbruk. Det här är komplicerat än att ge knivskarpa svar. Men var medveten och prioritera, säger Holger Petersson.