Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ät fett och bli frisk!"

/

Annons

Hon besökte Mora i onsdags, inbjuden av Ovansiljans diabetesförening och ABF. Inför ett 20-tal åhörare i Moraparken redogjorde hon för sin omstridda metod. Hon startade sin blogg på internet 2005. Året efter tvingades hon säga upp sig från sitt jobb på en privat vårdcentral.

- Det jag förespråkade blev för kontroversiellt för vårdcentralens samarbetspartners. Mitt budskap är farligt för livsmedelsindustrin och läkemedelsindustrin. Livsmedelsindustrin tillverkar mat som gör folk sjuka och läkemedelsindustrin tjänar pengar på alla nya läkemedel som ska bota de sjukdomar vilka är följden av den felaktiga mat som marknadsförs och säljs.

Sedan 2006 har Annika Dahlqvist på olika sätt försökt föra ut sitt budskap. Det går i korthet ut på att slopa kolhydrater i kosten och ersätta dem med proteiner och fett.

- Spannmål, majs, ris, potatis och allt annat som är stärkelse ska minimeras. I stället ska vi äta naturligt fett och protein. Fett och protein bygger upp kroppen. Vi ska laga mat av naturliga råvaror, närproducerat och giftfritt.

Hennes kamp har lett till flera påhopp och hon har anklagats för att vara oseriös, metoden har ansetts hälsofarlig.

- Det största problemet för etablissemanget är att erkänna att man haft fel i 30 år. Tallriksmodellen har inte gjort någon friskare, tvärtom.

Annika Dahlqvist berättar att hon har jojo-bantat i många år och har förgäves försökt få bukt med sin övervikt med olika metoder. När hon började med "fettmetoden" minskade hon ett kilo i veckan till att börja med.

- Jag hade fibromyalgi och en del andra sjukdomar, som jag blev bra ifrån.

Hon vidhåller att hennes kost är särskilt lämpad för diabetiker genom att den medför ett sänkt blodsockervärde, vilket minskar behovet av kroppens insulinproduktion. Insulinet medverkar till att lagra in fett i cellerna, med övervikt och fetma som följd.

Hon hävdar att endast högpresterande idrottsmän behöver äta kolhydrater. Hos mindre aktiva lagras kolhydraterna i fettcellerna.

- Redan i början av 1900-talet visste man att fett och proteiner var bra för diabetiker. Typ 1-diabetiker som inte kan tillverka eget insulin överlevde ganska lång tid på den kosten. De som åt kolhydrater dog inom ett par veckor. På 20-talet kom insulinsprutan, och då glömdes kosten bort.

Hugo Askfjärden är ordförande i Ovansiljans diabetesförening. Han tyckte det var dags att bjuda in Annika Dahlqvist.

- Jag tycker det är lite väl skamligt det de håller på med mot Annika. Jag har provat metoden i fyra år och gått ner från 114 till 82 kilo. Jag mår jättebra och har kunnat dra ner rejält på insulinet.

Annons