Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asylsökande vägrar lämna bussen i Trängslet

Natten till onsdag kom de första två bussarna med flyktingar till Trängslet och Älvdalens skjutfält. På förmiddagen satt fortfarande ett 20-tal flyktingar kvar på bussen som de vägrade kliva av.

Två bussar kom från Stockholm med 50 asylsökande i varje buss och under natten rullade ytterligare två bussar från Malmö till Trängslet.

Men väl på plats så vägrade ett 20-tal flyktingar, både barn och vuxna, att kliva av bussen.

Anläggningen ligger avsides till och flyktingarna vill inte lämnas kvar.

– De tycker att anläggningen är alldeles för långt bort, berättar DT:s reporter Katarina Cham, som är på plats.

Migrationsverket är på plats och försöker förhandla med de asylsökande som sitter kvar på bussen.

En liknande situation har uppstått i Limedsforsen, Lima. Sedan i söndags har 14 asylsökande vägrat lämna bussarna som de kom med.

I Trängslet är det Migrationsverket som kommer att driva boendet i egen regi.

Inför förberedelserna träffade DT Kristina Pamryd Karlsson, som är tillförordnad biträdande enhetschef på Migrationsverket.

– Trängslet är en bra anläggning, men den ligger avsides till. Jag hoppas de som kommer har förståelse för den situation vi jobbar med och att vi gör det bästa för ett bra mottagande, berättade Kristina Pamryd Karlsson, på Migrationsverket.

Migrationsverket har ett avtal med Fortifikationsverket som gäller fram till sista december nästa år. Det innebär att många av dem som nu kommer kan få räkna med att bo länge i Trängslet.

Senare under onsdagseftermiddagen lämnade de sista tio asylsökande bussen.

Läs mer: Migrationsverket om hur de jobbar i sådana här situationer.