Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asylsökande vägrar gå av buss i Limedsforsen

UPPDATERAD – På måndagskvällen var det fem stycken asylsökande kvar i bussarna i Limedsforsen.
De berättade att de är rädda för att bo i skogen på grund av vilda djur. DT:s reporter Kristian Åkergren rapporterade tidigare under dagen om frusna och hungriga människor.

Strax efter 20-tiden på söndagskvällen anlände två bussar från Orsa och Stockholm med nyanlända flyktingar vid det nyöppnade asylboendet.

Några godtog placeringen och flyttade självmant in, men merparten började en utdragen protest.

Beskedet från Migrationsverket var att man inte skulle köra tillbaka någon. Under måndagskvällen har 30 asylsökande lämnat bussarna och gått med på att flytta in i stugorna. Kvar finns en person i ena bussen och fyra personer i andra bussar, som inte vill lämna.

Migrationsverket uppger att de har haft personal på plats för att förklara situationen om vad de kan erbjuda just nu. Man uppger också att Informationen har gått fram till alla asylsökande.

– De hade bott centralt och kände att de var långt ifrån allt, säger Matilda Niang vid Migrationsverkets pressjour.

– Vi har förklarat att vi inte kan erbjuda något annat boende. Om man inte vill bo där får man ordna ett eget boende, fortsätter hon.

Två personer från Migrationsverket har varit där under måndagskvällen för att prata med de kvarvarande fem personerna i bussarna.

Även polisen har haft patruller på plats under kvällen då det stundtals uppgavs vara stökigt på platsen.

– Det är nu lugnt på plats och Vi har lämnat utan någon anmälan, säger Hans Gyll, vakthavande befäl vid polisen, vid 01-tiden under natten till tisdagen.

Se även: Här berättar asylsökande om varför de är oroliga

Tidigare under måndagsförmiddagen berättade Dick Persson, som driver asylboendet, att cirka 20 personer var kvar på bussen. Han vittnade om ett lugnt läge.

– Det är inte någon dålig stämning. De asylsökande anser att de hamnat mitt ute i skogen och vänder sig mot det. Frågorna som jag får från dem handlar om var sjukhus, affär och skola ligger och så vidare, säger Dick Persson.

Enligt honom har byn reagerat positivt på att asylsökande ska inkvarteras i stugbyn.

– Folk i byn är väldigt engagerade och har lämnat in kläder till de asylsökande. Människor vill hjälpa till och det känns som en lättnad för mig. Nu hoppas jag att situationen som vi har i dag löser sig, säger Dick Persson.

För DT berättar de nyanlända att stugorna de anvisats saknar värme och varmvatten. Att stugbyn ligger i skogen är något som skrämmer eftersom de är rädda för vilda djur.…

En av männen som övernattat i bussen med sin fru och sina barn säger till DT att de vill till en plats där det finns folk. Och att de önskar närhet till skola och sjukhus.

– Annars sover vi i bussen i natt igen, säger mannen.

Närmsta sjukhus är tre mil bort, närmsta butik är två kilometer bort och närmsta skola är sex kilometer bort i Lima.

Dick Persson, som driver asylboendet, menar i sin tur att det finns både varmvatten och värme i stugorna.

– Att det inte skulle finnas är helt fel, stugorna är ju byggda för vintercamping. Jag har haft termostaterna på 24 grader och det finns rinnande varmvatten. Vi har också serverat mat, som det finns mängder av. Till mig har de asylsökande sagt att det inte är något fel på stugorna, säger Dick Persson.

Migrationsverkets pressjour uppger i kväll att de alltid informerar om vart de skickar folk och berättar så mycket som möjligt, men menar att det ändå kan bli en chock för många.

TEXTEN UPPDATERAS

Läs även: Ett 30-tal asylsökande vägrade lämna bussen i Fredriksberg

Läs även: Fredriksberg är ingen spökstad längre

Läs även: 420 flyktningar placeras i Trängslet

Läs även: Landshövdingen utesluter inte tältläger för flyktingar

Läs även: Nöjda asylsökande i Mora: Det har varit fantastiskt