Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylsökande protesterade i Fredriksberg

På onsdagskvällen demonstrerade en grupp asylsökande i Fredriksberg, eftersom de är missnöjda med maten som serveras på boendet Anneforsgården.

Annons

– Jag är på väg dit nu, säger Sandra Christiansen som är boendeansvarig för Anneforsgården varifrån de asylsökande kommer.

Enligt vad hon erfar är de asylsökande missnöjda med maten på boendet.

– Det är vad jag hörde i går i alla fall, de vill ha speciell mat under ramadan och inte den vanliga menyn, säger Sandra Christiansen.

LÄS MER om tidigare oroligheter i Fredriksberg

Det ska vara ett tiotal personer som deltar i demonstrationen.

– Vi tar mat från Tallmogården och det gör vi till många av våra boenden, men det här är enda gången vi haft problem, berättar Sandra Christiansen.

Ewead Ree är talesperson för demonstranterna från Anneforsgården. Han bekräftar för DT:s reporter på plats, att de inte är nöjda med maten.

– De säger att det inte är något fel med maten, men när vi fastar 20 timmar om dygnet under ramadan kan vi inte äta den, förklarar han.

Det stora problemet, enligt talespersonen, är att personalen på asylboendet inte respekterar dem, maten kommer i plastförpackningar där kyckling, ris och sallad kan ligga blandat, vilket inte uppskattas av demonstranterna.

– Maten färdas långt i bil, det är inte bra, inte hälsosamt, säger Ewead Ree.

Polisen har inte varit på plats. Man bedömer att det inte behövs någon polisiär insats utan att det är Migrationsverkets sak att lösa situationen.

– Vad jag förstår blockerar de inte vägen och det är inte stopp där, så därför låter vi det bero. Skulle det hända något eller om det blir stökigt på något vis får vi göra en ny bedömning, säger Nora Fällman, vakthavande befäl vid dalapolisen.

Sandra Christiansen säger till DT:s reporter i Fredriksberg, att Nuvida levererar mat till tio olika boenden från samma kök.

– Jag vet att det är bra kvalitet på maten. Det kanske inte är den mat de vill ha, men det är bra mat, säger hon.

Sandra Christiansen berättar att det kommer synpunkter på maten lite då och då.

– Vi kan anpassa oss till viss del, men det är många olika nationaliteter och det är svårt att gå alla till mötes.

Enligt Sandra Christiansen är det en liten del av de asylsökande som är missnöjda med maten.

I Migrationsverkets regler för upphandling står att hänsyn ska tas till trosuppfattningar som innebär att man ska undvika viss mat eller att äta på vissa tider.

– Till exempel undvika fläskkött om man är muslim, säger Alexandra Elias på Migrationsverkets pressjour.

Hon berättar att ansvaret att lösa konflikter vid boendet ligger hos den externa leverantören, i det här fallet Nuvida som driver Anneforsgården.

– Migrationsverket är förstås måna om att alla ska må bra och vi hjälper självklart till om de asylsökande eller asylboendet vill ha vår hjälp, säger hon.

Efter ett par timmar avslutades demonstrationen i Fredriksberg och de asylsökande återvände till boendet.

– Det är lugnt här nu, jag tänkte stanna kvar här och bryta fastan med dem i kväll när det blir mörkt, berättar Sandra Christiansen.

Anneforsgården är ett av flera asylboenden som drivs av företaget Nuvida.

I Fredriksberg finns även andra aktörer som driver asylboenden.