Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asylboende i Trängslet önskar mer arabisk mat - då man saknar eget kök

De mindre barnen vid asylboendet i Trängslet har svårt för maten. De är vana vid helt andra smaker.
– Vi skulle gärna önska att även vi kunde få mer arabisk mat, som det ofta serveras på andra förläggningar. Här finns ju ingen möjlighet för oss att laga mat på egen hand, säger en man som talar för en flera av flyktingarna.

Det är framförallt barnen som har svårt med den svenska maten, men även många äldre saknar möjligheten att själva kunna laga mat, utan vara hänvisade till svensk mat.

– Vi skulle gärna önska att även vi kunde få mer arabisk mat, som det ofta serveras på andra förläggningar. Här finns ju ingen möjlighet för oss att laga mat på egen hand.

Flyktingarna planerar att under fredagen lämna över en önskelista till Migrationsverket.

– Det är tre punkter på lista, dels handlar det om mer arabisk mat och då framförallt ris åt barnen. Sedan har vi blivit lovade tvättmaskiner och wifi, säger Morsi Habashi, som blivit utsedd att lämna över listan.

– Det finns också planer på en matstrejk under dagen. Jag har förståelse för önskemålen med mat för barnen, men samtidigt gäller det ju att vi inte ska framstå som otacksamma. Däremot hoppas vi kunna få wifi så vi kan få kontakt med anhöriga och inte minst googel translate så vi snabbare kan lära oss svenska. Vad gäller tvättmaskiner har vi blivit lovade det, säger Morsi HabaSH..

När det gäller maten är dock uppfattningarna delade.

Systrarna Zeinab och Zahraa Yousef uppskattar maten.

– Den är god, berömmer de.

Det är framförallt de mindre barnen som vill ha mer av den mat de är vana med.

Flyktingarna har också fått hjälp med kläder.

– Svenskarna har varit väldigt generösa, men vi behöver mer varma barnkläder och framförallt skor i alla storlekar, säger mannen som är talesperson för flyktinggruppen.

Tidningen har sökt ansvariga för Migrationsverket i Trängslet.