Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Astrids första bok

Fem automobilturer i Sverige är en liten oansenlig publikation på bara 24 sidor. Den saknar illustrationer.

Den lilla resehandboken visar att alla måste börja från början, med någon enkel uppgift. Det gällde också för Astrid Lindgren.

Astrid Lingren kom i gång ganska sent med sitt författarskap. Hon var 31 år gammal när hon gav ut Fem automobilturer i Sverige. I boken berättar hon mycket sakligt om bästa sättet för en turist att färdas genom Dalarna. Hon konstaterar att Siljanstrakten är den turistiskt mest kända av svenska bygder. Och det beror på, skriver hon,

"den vackra naturen, de historiska minnena och den ålderdomliga bebyggelsen, som på ett så vackert sätt fogar sig in i landskapsbilden."

Hon tipsar också om vackraste vägen mellan Rättvik och Leksand:

"Den gamla vägen är fullt farbar, och då Bergsängs backar är en av de bästa utsiktspunkterna vid Siljan, kan den gamla vägen rekommenderas".

Hon rekommenderar också besök i koppargruvan i Falun och en tur över den bördiga Tunaslätten.

Först så småningom kom Astrid Lindgrens verkliga genombrott som författare. Det började lite försiktigt med flickboken "Britt-Mari lättar sitt hjärta" 1944. Sedan kom den bok som skulle göra henne känd: "Pippi Långstrump" 1945. Den följdes av flera Pippi-böcker 1946 och 1948, "Mästerdetektiven Blomkvist" 1946, "Alla vi barn i Bullerbyn" 1947 och "Nils Karlsson Pyssling" 1949.

Sett mot den här bakgrunden är det mycket märkligt att Astrid tog sig tid att skriva ännu en resehandbok. Den kom ut 1949 och fick titeln "25 bilturer i Sverige". Den här gången handlar det om en rejäl handbok på 96 sidor. Texterna är betydligt fylligare än i den bok hon skrev 1939.

Den nya boken är illustrerad med en mängd fotografier. Den innehåller också en del uppgifter om försäkring, vägskatt, körregler och annat. År 1949 hade Sverige vänstertrafik. Den högsta tillåtna hastigheten för "omnibusar" och lastbilar var 40 km/tim i städer och samhällen och 50 km/tim ute på landsbygden!

Astrid Lindgrens båda resehandböcker är föga kända. De finns bara med i litteraturlistorna i några få av de biografier som skrivits om henne. Böckerna finns upptagna under hennes namn på Kungliga Biblioteket i Stockholm. Där behandlas de som stora rariteter. Men det är tveksamt om det går att hitta dem på något annat bibliotek eller på ett antikvariat.

ANDERS PALM