Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÅSEBOL (M): Så säkerställer vi att ingen behöver dö av cancer i en vårdkö

Annons

Höstens bröstcancermånad är här igen och de rosa banden för tankarna, för de flesta, till en vän, en kollega eller till och med en mamma som går eller har gått igenom bröstcancer. Den förskräckliga sjukdomen som bryter ner människor finns nära bland oss alla och därför är det viktigt att vi politiker i Sverige ständigt har målet att förbättra cancervården.

Sverige har bland Europas längsta väntetider i hälso- och sjukvården. Därtill är det stora regionala skillnader avseende väntetider för patienterna, inte minst vad gäller cancervården. Bostadsort avgör idag vilken vård och behandling som erbjuds. Detta är inte rimligt. Kraftfulla åtgärder krävs.

Tyvärr saknas förslag från regeringen för hur ytterligare steg ska tas för att korta köerna och snabba upp vårdprocesser för landets cancerpatienter. Snarare agerar vänsterregeringen i motsatt riktning.

En ytterligare specialiserad cancervård behövs. Riksdagen har nyligen fattat beslut om nästa utvecklingssteg för cancervården, då reserverar sig S, MP och V mot ett förslag som alla allianspartierna gemensamt drivit igenom som innebär att Regeringen bör under 2016 ta initiativ till att arbetet med att samla viss avancerad cancersjukvård till ett mindre antal sjukhus. En ökad koncentration av avancerad högspecialiserad cancervård skulle leda till att 500 dödsfall per år skulle kunna undvikas och antalet komplikationer minska och vårdtiderna kortas.

Regeringen verkar nöjd. De står passiv och ser på när väntetiderna inom cancervården ökar. I dagsläget är det inget landsting eller region som klarar de uppsatta målen gällande väntetider inom till exempel prostatacancervården. Det är helt tomt på konkreta förslag i regeringens propositionslista och ansvarigt statsråd Gabriel Wikström (S) verkar oförmögen att se de utmaningar som cancervården har.

Moderaterna vill i stället utveckla den nationella cancerstrategin, till en ny 2.0, i syfte att sätta fokus på nödvändiga kvalitetsförbättringar inom cancervården. Vi vet tyvärr att cancerdiagnoserna kommer att öka och att allt fler kommer att leva med en cancerdiagnos.

Vi har ett antal konkreta förslag om att ytterligare utveckla koordinerade processer i syfte att minska väntetider. Vi vill påskynda diagnostiseringen inom 1-3 arbetsdagar för koordinering av behandling av bland annat akut leukemi, prostatacancer och cancer i matstrupe och magsäck.

Denna nya nationella cancerstrategi 2.0 ska växla upp arbetet med tydliga mål som följs upp regelbundet: kortare väntetider, fokus på att digitalisera hela cancervårdkedjan, mer av samlad cancervård samt ta fram en långsiktig strategi för att säkra kompetensförsörjningen av till exempel patologer och specialistsjuksköterskor.

Moderaterna har i dagarna tagit initiativet från regeringen och på riksdagens bord presenterat en motion bara kring kampen mot cancer, som heter En ny nationell och samlad cancerstrategi – motion 2016/17:3224. Detta för att vi inte kan sitta och vänta på en svag vänsterregering som inte tar vårdens stora utmaningar på allvar.

Cancer är vår tids folksjukdom. Ingen ska behöva dö av cancer i en vårdkö. Det kräver en aktiv metodisk och systematisk reformpolitik för vården. Hälso- och sjukvården i Sverige ska fungera. Det har vi alla rätt att ställa krav på.

Cecilia Widegren (M), riksdagsledamot Skaraborg, socialpolitisk talesperson

Ann-Britt Åsebol (M), riksdagsledamot Dalarna socialutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel