Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åse lär ut dalmåleri

I snart tio år har Åse Larsjos hållit kurser i dalmåleri hemma i Mora By. Och hon upplever att intresset för att lära sig olika måleritekniker har ökat.
– Kurbitsen har fått en renässans och blivit trendig igen. Många är intresserade av inredning och byggnadsvård, säger Åse Larsjos.

Annons

Sedan 1994 har Åse Larsjos hållit kurser i bland annat dalmåleri. 2004 blev hon kontaktad av en kvinna från USA som ville lära sig måla.

– Jag sa att hon gärna fick komma hit, men att det nog var säkrast att jag skräddarsydde en kurs bara för henne i fall det inte skulle komma några fler kursdeltagare, berättar Åse Larsjos.

Och på den vägen har det sedan fortsatt. Åse tar emot kursdeltagare en och en eller i mindre grupper. De senaste dagarna har hon drillat Åsa Ehlis, från Dalsjö.

– Jag fick kursen i 40-årspresent. Det här var en helt perfekt present. Jag vill lyfta mig lite högre än hobbymåleriet. Det är bra och kul att dessa kurser finns, så att gamla kunskaper bevaras, tycker Åsa Ehlis som vid tidningens besök höll på med slutarbetet av en skylt med texten KRÅKTORP.

– Det är namnet på vår gård. Skylten ska sitta ovanför ytterdörren. Jag har gjort lite bröllopsskyltar tidigare, men inte jobbat med den här typen av färg eller med marmorering förut, berättar Åsa Ehlis.

– Åsa är en avancerad hobbymålare. Hon har valt att förlägga sina kurstillfällen till förmiddagar. Jag försöker anpassa mig efter kursdeltagarnas önskemål, säger Åse Larsjos, innan hon visar för Åsa hur hon ska hålla handen när hon ska måla på ett speciellt sätt.

– Håll handen ovanför och dra med handen i luften ett par gånger innan du målar, tipsar Åse.

– Ungefär som en golfsving alltså? frågar Åsa och får ett jakande svar.

Dalmåleriet handlar, givetvis, mycket om kurbits och Åse Larsjos tycker att just kurbitsen har börjat bli populär igen.

– Kurbitsen har fått en renässans och blivit trendig igen. Jag får möta en ny generation som vill lära sig måla kurbits. Det har aldrig varit så många kurser som i år. Jag tror att det kan ha att göra med att många är intresserade av inredning och byggnadsvård. Dessutom är det roligt att det är relativt många män som kommer hit, ungefär en tredjedel av mina kunder är män. Annars är det mest kvinnor som är intresserade av detta, säger Åse Larsjos.

Inom kort ska Åse hålla en kurs med en person som blir lite extra speciell för henne.

– Utan inspirationen från Gunnar Zetterqvist från Dala-Floda hade jag inte varit där jag är i dag. Det var Gunnar som drog i gång det här med kurbitsmålande i Dalarna. Nyligen bokade jag in en kurs med hans brorson, som har vuxit upp med Gunnars konst. Nu känns det som att min cirkel blir sluten när hans brorson kommer till mig på kurs. Han hade faktiskt också fått kursen i present, precis som Åsa, säger Åse Larsjos.