Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åse har jobbat på många apotek

/
  • Åse Alm blev nyligen avtackad som pensionär. En present hon uppskattade mycket var karikatyren som tecknats av Hans Jax.

–Jag har inte tänkt bli pensionär på heltid.
Det beskedet lämnar Åse Alm, nyligen avtackad pensionär, efter 49 års arbete på apotek.
Åse, som hunnit med ett 60-tal apotek i hela landet, började som springflicka på Apoteket Kronan i Borlänge och avrundade sin karriär som apotekschef i värmländska Arvika.

Annons

– Kundkontakten och detta att kunna hjälpa människor. Det är också intressant med medicinerna. Men jag gillar mest egenvården, försöker Åse Alm förklara vad som är speciellt intressant med yrket hon valt.

– Jag gillar mest egenvården, tillägger Åse, som efter skolan började hos Konsum i Borlänge som springflicka. Hon hade hunnit till arbete i kassan då hon av sin mamma uppmanades att söka den lediga tjänsten som springflicka på dåvarande Apoteket Kronan på Sveatorget.

Här började Åse den 16 juni 1962 sin, hittills, 49 år långa apotekskarriär.

Apoteket hade då, inklusive en filial i Romme, 47 anställda.

Månadslönen som springflicka var 350 kronor.

Efter ett år började Åse som apotekstekniker och valde 30 år senare, det var 1993, att läsa till receptarie vid Uppsala universitet.

Färdig receptarie blev Åse 1995 och fick då en specialtjänst inom apoteket, den kallas T2:a.

– Jag reste i hela Dalarna och jobbade på de apotek som behövde förstärkning, berättar Åse, som då tjänsten togs bort år 2002 fick jobb på Apoteket Pool och då jobbade över hela Sverige.

– Jag jobbade över hela Sverige, från Lund i söder och till Boden i norr. Det var stor farmaceutbrist just då, så visst fanns det behov av poolen, konstaterar Åse, som hann med cirka 40 apotek i landet under denna pooltjänstgöring.

Då Åse inte reste landet runt arbetade hon även med administrativa uppgifter. Det gjorde hon på kontoret i Borlänge.

Behovet av pooltjänster minskade i takt med att fler receptarieutbildningar startades i landet.

Apoteket Pool avvecklades år 2006 och Åse började då på Distansapoteket i Falun.

Där var Åse i två år innan hon fick ett intressant erbjudande av sin tidigare chef, Ulrika Karlsson.

– Hon ville att jag skulle jobba som konsultchef på hennes då nystartade företag Upool Apoteksbemanning AB, berättar Åse, som efter 47 år inom statliga Apoteket AB valde ett privat bemanningsföretag.

Hos Borlängeföretaget Upool, som i övrigt var årets nyföretagare 2010, blev Åse kvar tills hon nu pensionerat sig.

Men, vilket redan nämnts, pensionär på heltid tänker Åse ännu inte bli. Efter omregleringen är det åter farmaceutbrist och Åse känner att Upool Apoteksbemanning fortfarande behöver hennes hjälp för att lösa akuta situationer.

– En härlig utmaning, säger Åse om sitt nyligen avslutade uppdrag att som apotekschef starta ett nyetablerat apotek i Värmland.

Men även om det även fortsättningsvis blir ett och annat nytt uppdrag, så vill Åse få mer tid för sitt barnbarn Ernst, som hunnit bli fem år och gärna vill rå om mormor.

– Det är ett utvecklande yrke och förändringarna har varit stora, konstatera Åse, då hon försöker sammanfatta sina många apoteksår. År under vilka hon bland annat ägnat sig åt mer hantverksmässig tillverkning. Det har gällt salvor och rullning av piller. För det sistnämnda användes särskilda pillerbrädor.

– Jag har också gjort Ris-Axelinas blandningar, de var mycket populära på 1960-talet, upplyser Åse, som aldrig gjort någon hemlighet av att hon haft arbetet som ett stort intresse.

Dessutom har Åse haft ett extraknäck, kopplat till sitt intresse för konstglas. Sitt extraknäck, hobbyarbete, hade Åse hos Dukabutiken, där hon arbetade mycket helger.

Annons