Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åsa Romson får gå - ersätts av Isabella Löwin

Miljöpartiets valberedning föreslår att Avestabördiga biståndsministern Isabella Lövin (MP) ersätter miljöminister Åsa Romson (MP) som språkrör.

Annons

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) föreslås få förnyat förtroende.

– Jag är väldigt hedrad och glad över att valberedningens förslag att nominera mig som språkrör. Det är en av de mest inspirerande uppgifter man kan ha. Miljöpartiet behövs i regeringen och vi har en väldigt viktig uppgift för det hållbara samhället, säger Isabella Lövin på presskonferensen.

Hon lovordar vad miljöminister Åsa Romson gjort för miljöarbetet i regeringen.

– Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med Gustav Fridolin, som jag har mycket stort förtroende för, säger Lövin.

Litet parti

Lövin får frågan om Miljöpartiet kommer att ställa tuffare trav på regeringens politik.

– Man måste också se att vi är ett litet parti i en minoritetsregering och man måste ha realistiska förväntningar utifrån det, säger hon.

– Jag tycker att vi gjort ett oerhört stort avtryck redan. Självklart har vi tvingats till tuffa kompromisser, men med tanke på det stöd väljarna gav oss i valet så tycker jag att vi gjort oerhört stor skillnad, inte minst på klimatområdet och naturskyddet, säger hon.

Fridolin tacksam

– Och jag är ödmjuk och tacksam för det förtroende valberedningen visar mig, säger Gustav Fridolin.

Han ser två tydliga uppgifter framför sig, att visa på den stora regeringsvanan som finns i Miljöpartiet och att han själv ska bättre visa på den breda idédebatten som finns i partiet.

– Det är viktigt att visa vad Miljöpartiet vill och tycker, säger han.

Fridolin får frågan om hur han ser på att bara ett av språkrören byts ut.

Stark princip

– Det har varit en stark princip att man inte kan välja vem man ska jobba med, säger han.

Valberedningens ordförande Joakim Larsson uppger att det manliga och kvinnliga språkröret bedöms individuellt.

– Ur ett feministiskt perspektiv är det rätt att titta på personen, säger han.

Fridolin har efterlyst ett starkt mandat från kongressen och han tror att det blir möjligt få ett sådant.

– Ja, valberedningen har redovisat att man haft en gedigen process i partiet där man diskuterat ledarskapsfrågan brett och jag tycker också att den öppna och raka debatt som MP kunnat ha de senaste veckorna visar att det finns förutsättningar att väljas med ett starkt mandat, säger han.

Påverkar regeringen

TT: Varför uppstod den här krisen?

– Jag lyckades inte på ett bra sätt hantera de veckors turbulens som vi hade och reda ut alla de frågetecken som då uppstod bland många av de människor som satt sin tillit till MP. Och det jobbet har vi framför oss, säger Fridolin

TT: Kommer språkrörsbytet att påverka regeringsarbetet?

– Det är klart att när ett av regeringspartierna väljer att byta ledning så påverkar det så klart regeringen. Men det grundläggande vägvalet för oss, att vi är ett regeringsparti och att vi är beredda att ta ansvar och att vi i Sverige är beredda att göra det jobb vi gjort i många kommuner, det är väldigt fast förankrat i partiet, säger Fridolin.

Ombuden på Miljöpartiets kongress, som inleds i Karlstad på fredag, får nu fyra dagar på sig att fundera över om valberedningens förslag ska stödjas.

Läs även: Krisen inte över för MP

Miljöpartiet Dalarna kan tänka om och godta petningen av Åsa Romson