Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arturs gata vackrast - igen

Förra året föll juryn för hennes dahlior och påfågelblomster.
I år var det iögonfallande begonior som återigen gav Maria Hammarström segern.

Sedan 1994 är det de boende i Borlänge som bekostar och har ansvaret för de blomlådor som sätts ut som farthinder i villaområdena.

Lådorna får finnas ute från första maj till sista september och i år har sammanlagt 43 lådor ställts ut i olika områden.

Som en uppmuntran delar Borlänge Energi varje år ut pris den gata som har de vackraste blomlådorna.

I år fann man dem på Arturs gata i Kälarvet.

Men det var inte första gången som Maria Hammarströms blomsterprakt charmade landskapsarkitekten Katarina Nilsson i juryn.

Hon tog nämligen hem första priset även förra året.

– Jag bara skrattade när de ringde, det känns jättekul, säger Maria Hammarström.

"Solklart första pris med enkel och snygg komposition både i färg och form och välskött. Frodigt intryck med jättefina lysande begonior som drar blickarna till sig". Så löd några av motiveringarna till vinnarlådorna.

Maria Hammarström säger att hon egentligen inte har "gröna fingrar".

– Jag har lärt mig efter hand och fått mycket råd från andra. I år har jag mycket begonior, vilket jag inte varit så förtjust i innan, berättar hon.

Hon delar gärna med sig några knep för att få lådorna att spraka av blomsterprakt.

– Plantera blommor som är lättskötta och kom ihåg att knipsa ofta, för då kommer det nytt hela tiden. Viktigt är även att göra hål i botten på blomlådorna så att överblivet regnvatten kan rinna rakt igenom, säger Maria Hammarström.

Förutom att vara vackert välkomnande har blomlådorna även en positiv inverkan på trafiken.

– De hjälper definitivt. Vi märker direkt när vi tar bort dem på hösten att många då kör fortare igen, säger Maria Hammarström.

Under torsdagens ceremoni på Borlänge Energi var kommunstyrelsens trafikdelegat Anders Wiklund inbjuden som prisutdelare.

– De är ju både funktionella och vackra. Men fråga mig in om vad det är för blomsorter, säger han och skrattar.

Andra pris gick till Odalvägen i Åselby och familjen Viklund/Hultman.

Juryn imponerades över att man där lyckats hålla de många lådorna fräscha och fina där varje låda var väl sammanhållen med ett speciellt färgtema.

"Stor variation i färger och växtval. Allt från en hög grästuva till frodiga paradisblomster i rosaröda nyanser", löd juryns motivering.