Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aron får coachning av stjärnorna

Aron Anderson är 25 år. Han har cyklat till Paris på en vecka och besegrat Kebnekaises topp.
Det är enastående prestationer med tanke på att Aron är rullstolsburen sedan sju år och överlevt cancer fyra gånger, först i korsbenet, i ländryggen, och sedan i lungorna.
Den 2 mars väntar Vasaloppet.

Det var vid ett evenemang i Stockholm hösten 2013 som Aron, ambassadör för Barncancerfonden, träffade skidstjärnorna Anna Haag och Emil Jönsson.

– I samarbete med Clear Channel och Barncancerfonden väcktes ett förslag om att Anna och Emil skulle driva ett projekt tillsammans med mig, berättar Aron.

Senare under hösten åkte Aron upp till Anna och Emil i Östersund och prövade en sitski för första gången. Det gick bra.

Träningen har fortsatt genom coachning från Emil och Anna via nätet. Strax före jul förra året var Aron uppe i Orsa för sitski-åkning. Därefter har Aron även kunnat träna i Täby på konstsnö och natursnö i Stockholm samt stärkt musklerna på gym.

– Jag hoppas kunna genomföra loppet på cirka sju timmar. Anders Olsson, framgångsrik Paralympics-simmare, åkte med sitski i Öppet spår och hade tiden 6.40. Men då var föret extremt bra och det spelar stor roll.

Målet under året är att genomföra hela klassikern och underskrida en totaltid på 24 timmar med rullstol. Övriga inslag är Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet.

Det var i sjuårsåldern som Aron började få besvär med att sitta. Det visade sig vara en tumör i ryggen. Den var resistent mot cellgiftsbehandling.

– Enda möjligheten var att operera bort tumören. Konsekvensen var att jag blev rullstolsbunden.

Vid inte mindre än fyra tillfällen har Aron bekämpat sin cancer.

– Jag har vänt enorma motgångar i mitt liv till framgång.

Att överleva cancer har enligt Aron egentligen inget med motivation att göra. Han är ändå övertygad om att tack vare sin motivation och drivkraft har han kommit tillbaka till hundra procent.

Ett recept var att utöva friidrott under sommarperioden och spela bland annat kälkhockey under vintern. På meritlistan finns svenska rekord, tio JVM-titlar och VM-brons. Han har deltagit i fyra Paralympics i rad från Aten 2004 till Vancouver 2010.

Dessutom genomfördes cykelfärden till Paris, 120 mil, under sju dagar med målgång vid Eiffeltornet och Aron var den första att bestiga Sveriges högsta topp Kebnekaise med rullstol.