Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arne Pettersson tror att väljarna straffar S om storregioner i nästa val

Socialdemokraterna förlorar nästa val om de inte släpper in befolkningen i beslutsprocessen kring storregionerna. Det befarar politiske nestorn Arne Pettersson (S).
– Se på presidentvalet i USA och se på Brexit. Politiker som inte lyssnar straffas i en demokrati, säger han.

80-årige socialdemokraten och "politikerräven" Arne Pettersson från Mora är tongivande motståndare till storregionsförslaget och bildandet av Region Svealand. Han tror att det egna partiets döva engagemang för reformen bäddar för en kommande valförlust.

– Tyvärr tror jag det. Man måste lyssna på vad medborgarna tycker. Nu gör man det inte, säger han.

Arne Pettersson menar att det är viktigt att staten går ut med bred samhällsinformation i frågan, för att sedan låta väljarna avgöra saken i ett riksdagsval.

– Så som min nestor Börje "Röde Börje" Andersson alltid uppmanade oss nya politiker att agera när jag var ung. Utan folkförankrig är ett beslut vädelöst. Att försöka driva igenom detta projekt i otakt med medborgarna kommer få förödande konsekvenser. Inte minst för mitt eget parti. I nästa val kommer istället motståndspartierna gå fram starkt på enbart denna fråga, säger han.

Lyssna på folket, annars går detta lika galet som i USA och Storbritannien.

Folkomröstning är ett trubbigt alternativ, menar han.

– Se på de folkomröstningar vi haft. Högertrafik och kärnkraft. Men i värsta fall är det ett alternativ. I första hand förordar jag ett riktigt val där frågan kan bli en valfråga, säger han.

Dagens länsindelning har sina rötter i 1600-talet, då drottningens Kristinas förmyndare och rikskansler Axel Oxenstierna såg till att landet fick en ny organisation. Arne Pettersson tror inte att en nya länsindelning och storregioner är svaret på dagens problem med sjukvårdens bristande ekonomi, eller att det ska vara garanten för en god kollektivtrafik eller för framtida samhällssatsningar i Dalarna.

– Det är lätt att säga att det här ska bli så bra. Vi vet inte. Inga garantier finns. I praktiken kommer Dalarna vara en periferi av en stor region. Istället finns nu en växande reell bubblade ilska mot etablisemanget, som inte lyssnar på folket. Detta är ingen fråga för enbart riksdagen. Lyssna på folket, annars går detta lika galet här som i USA och Storbritannien, säger Arne Pettersson.