Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årlig vaccination igång

Varje år dör i snitt 30 personer i Dalarna i influensa. Riskgruppen, som ålderpensionärer och hjärt- och lungsjuka, är värst drabbade.

– Därför är det ytterst viktigt för dem att vaccinera sig, säger länets smittskyddsläkare Anders Lindblom.

I dag måndag startar årets influensavaccinkampanj i Dalarna. För riskgruppen - personer över 65 år, hjärt- och lungsjuka, astmatiker, personer med dåligt immunförsvar, kraftigt överviktiga med flerfunktionshandikapp, personer med allvarliga kroniska sjukdomar och gravida - är vaccinet gratis. För övriga kostar det 280 kronor.

– Det handlar för Dalarnas del om cirka 60 000 ålderspensionärer, samt mellan 2 000 och 5 000 i övriga riskgruppen. Vi rekommenderar alla dessa vaccinera sig. Vaccinationen är ingen garanti, men det räddar liv och gör att sjuka slipper bli svårt sjuka, säger Anders Lindholm.

I fjol dog uppskattningsvis 30 personer i länet i länet på grund av influensan. I landet cirka 1 000 personer.

– Speciellt uppmanar jag alla yngre i riskgruppen att vaccinera sig. De har ju ett långt liv framför sig, säger han.

Myndigheternas mål och rekommendation är att försöka vaccinera 75 procent av befolkningen. Endast enstaka landsting når upp till den nivån. I Dalarna vaccinerades 44 procent av ålderpensionärerna i fjol.

– Det var en ökning från föregående år. Vi ligger med det ganska precis på riksgenomsnittet, säger han.

Debatten kring biverkningarna efter den stora svininfluensvaccinationen för några år sedan har fått viljan att vaccinera sig att minska i landet.

– Men inte i Dalarna. Det vaccin vi använder för säsongsinfluensan i Dalarna har heller ingen som helst koppling till svininfluensavaccinet Pandemrix, som kopplats till narkolepsibiverkningarna, säger Anders Lindblom.

Hur ska den som vill vaccinera sig göra?

– Det är bara att ringa din vårdcentral. Då får du information. Antingen får du en tid, eller information att komma till ett "öppet hus" eller till en kvällsvaccination. Det varierar från vårdcentral till vårdcentral. Information om detta kommer att annonseras ut. Vi är beredda, säger Anders Lindblom.