Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arlas höjning blev dödsstöten för lanthandel

Arlas "straffavgift" för de handlare som köper in små mängder mjölk blev nådastöten för butiken i Nyfors.
– Nu skiter jag i det här och låser för gott, meddelar ägaren Göran Nilsson, som övertog rörelsen av sin mor, Maj-Britt Nilsson.

Det har varit ganska tomt på hyllorna i butiken under vintern och våren och Göran Nilsson har mestadels tagit hem varor på beställning från byborna.

– Min tanke var att jag skulle satsa lite mer till sommaren när turisterna kommer men nu får det vara helt och hållet.

Han uppskattar att han en normalvecka sålt 35-40 liter mjölk, dock betydligt mer sommartid.

– Arla kräver beställningar på minst 2 000 kronor varje gång för att jag ska slippa en extra avgift och så mycket mjölk har jag inte kunder till.

Mot den bakgrunden har alltså Göran Nilsson bestämt sig för att slå igen. Därmed försvinner en institution i Nyfors.

Maj-Britt Nilsson kom in i bilden som byns nya handelsman redan 1963 och drev den lilla butiken fram till för några år sedan, då nu 60-årige sonen Göran tog över.

– Troligen startades Nyfors handel i nuvarande lokaler 1948 och tidigare fanns den i ett hus på andra sidan Långvattnet, sjön här intill, upplyser Göran Nilsson

Han är kritisk till Arlas agerande, som han är övertygad om kommer att slå hårt mot många butiker på landsbygden. Men även mackar, som säljer mindre mängder mjölk, får ökade kostnader.

De boende i Nyfors med omnejd blir i fortsättningen hänvisade till butiker i Smedjebacken eller Ludvika.

Den tidigare så populära kanotuthyrningen i Nyfors försvinner också.

– Det är organisationen SMU som ägt kanoterna och vi har förmedlat uthyrningen. Men det har minskat på senare år, mycket beroende på konkurrens från en uthyrare i Kloten.

Vad tänker du själv hitta på nu när du inte har butiken att sköta?

– Ja, vi får se, jag har en del idéer, svarar Göran Nilsson aningen kryptiskt.

En annan lanthandel i bygden är den i Hagge. Även där kände innehavaren Siv Lindén oro över vad som skulle hända när Arla aviserade att lägga på leveransavgifter vid mindre beställningar.

– Men jag har fått ett avtal med grossisten Menigo, där jag köper alla mina varor och dom har lovat att leverera mjölk från Arla till mig och att jag till och med ska kunna få en extra körning i veckan. Det låter ju väldigt bra och även om jag kanske får betala en liten extraslant kommer jag inte att höja mjölkpriserna, säger Siv Lindén.

Hur mjölkleveranserna från Menigo kommer att fungera blir det ett första test på under torsdagen.