Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arlandalinjen har lagts ned

Trafiken mellan Dala Airport och Arlanda är nedlagd.
Direktflygs vd Tezz Tordsdotter Ohlsson hade hoppats på ett större engagemang från företag och näringsliv.
– Linjen är tydligen inte så viktig för regionen.

Annons

Trafikstarten efter sommaruppehållet flyttades fram flera gånger. Först till september, sedan oktober. I veckan beslöts att det inte blir någon Arlandatrafik från Borlänge. I alla fall inte på den här sidan årsskiftet.

Dalaflygets vd Lars Ivarsson säger att han inte kan göra annat än att beklaga. En nedläggning av linjen anser han minskar tillgängligheten till regionen, förutom att utbudet vid flygplatsen minskar. En förbindelse med Stockholm har funnits sedan 1960-talet.

Från näringslivets sida har det varit tämligen tyst. Varken flygplatsen eller flygbolaget har fått särskilt många reaktioner på att trafiken legat nere sedan i somras.

– Vi har ett antal resenärer som åkt frekvent, det är bara att beklaga att situationen blivit så här. Men flertalet har förståelse för beslutet, säger Tezz Tordsdotter Ohlsson.

Arlandalinjen har gått med förlust år efter år. Den har ändå setts som betydelsefull i ett större sammanhang och resandet ökade under första halvåret i år.

Direktflygs vd pekar på hård konkurrens från tåget, och hon kan inte låta bli att förvånas över näringslivets uteblivna engagemang för Arlandatrafiken.

Hon pekar på Göteborgsprojektet som var aktuellt häromåret. Ett nytt bolag planerade att trafikera Borlänge-Göteborg, med passande anslutningar till andra destinationer i Sverige och utomlands. Företag var beredda att gå in med kapital i det bolag som skulle bildas.

– Då var engagemanget stort från näringslivets sida, trots att det redan fanns trafik till Göteborg. Var det ett stort fint flygplan och flygvärdinnorna som gjorde det? frågar sig Tezz Tordsdotter Ohlsson.

Hon utesluter inte att Arlandatrafiken kan återupptas i någon form någon gång.

– Vi får se vad som händer, förhoppningen är att hitta en möjlighet att trafikera linjen.

Annons