Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arla sänker mjölkpriset till ny rekordlåg nivå

2015 var Bondesveriges västa år, en gård i veckan lade ned och 2016 blir ännu värre för mjölkbönderna när Arla sänker mjölkpriset till ny lägsta nivå i historien.

Annons

Trots den närmast hopplösa situationen för många svenska mjölkbönder, så sänker Arla nu återigen priset man betalar till sina medlemmar.

Denna gång är sänkningen omkring tolv öre för konventionell och för ekologisk mjölk, till 2,32 respektive 3,96 kronor per kilo mjölkfrån nästa månad.

En mjölkbonde förlorar nu över två kronor per liter mjölk i genomsnitt.

Läs också: Malin Sundin, mjölkbonde, är inte chockad över priset

2015 var det år då nästan en svensk mjölkbonde per dag kastade in handduken, 2014 hade Sverige 4484 mjölkgårdar varav 89 i Dalarna. Under 2015 fösvann 367 mjölkgårdar i landet men LRFs statistik per län för 2015 är ínte klar.

2016 blir en mardröm för mjölkbönderna, redan i januari-februari kunde DT rapportera om rekordlågt avräkningspris för mjölkbönderna. Avräkningspriset för februari var på 260,7 öre per kilo, innebär en sänkning med 9,3 öre jämfört med januari.

22 april kunde DT rapportera om nytt historiskt lägsta pris på konventionell mjölk från maj 244,3 öre per kilo mjölk.

Nu en månad senare meddelar Arla en ny sänkning där också ekologisk mjölk nu går under fyra kronor som ekobönderna haft sedan oktober i fjol.

Orsaken är enligt Arla att det finns för mycket mjölk på marknaden i förhållande till hur mycket som köps, och Arla varnade redan en månad sedan för att ytterligare sänkningar kunde komma.

Arla betraktar detta som en extrem situation:

– Den globala mjölkkrisen, en av de värsta vi har sett i modern tid, fortsätter. Det stora utbudet av mjölk skapar en extrem prispress och det är utan tvekan köparnas och handelns marknad. Arla och andra mejeriföretag tvingas därför sänka sina priser.

– Mjölkpriset är alldeles för lågt och vi vet att många av våra ägare kämpar föratt få det att gå ihop. Men vi gör allt vi kan för att hålla uppe priset trotsen väldigt svår marknad. Till exempel meddelade vi häromveckan att vi höjer kompensationen för alla våra ägare som använder GMO-fritt foder, vilket är alla svenska Arlabönder, säger Arlas presschef Daniel Emilson.

De bönder som levererar till Falköpingsägda Grådö Mejeri har runt 25 öre bättre pris än Arlabönderna och har en prisklausul som gör att deras pris följer Arlas svängningar.

Gefleortens mejeriförening som tiotalet Dalabönder är anslutna till betalar sina medlemmar lite bättre och vd Magnus Lindberg noterar Arlas sänkning

– Vi ligger högre men vi har som policy sedan flera år att inte berätta om vårt pris. Vi har en lite bättre konkurrenssituation än Arla eftersom vi nästan enbart arbetar på en regional marknad. Men visst märker vi också av den tuffa marknad som tvinrar Arla att sänka priset, säger Gefleortens vd.

2014 var priset 360 öre per kilo mjölk, vilket är 6 öre högre än 2013. Det var i oktiober 2011 som Dalaböndernas Milko blev utkonkurrerade och gick upp i Arla som tvingades sälja Grådö mejeri till Coop som sedan sålde dalamejeriet vidare till Falköpings mejeriförening 2014.

4,59 kr- så mycket kostar det att producera 1 kg mjölk:

Kapitalkostnad 0,74 kr

Arbete 1,26 kr

Övriga fasta kostnader 0,26 kr

Energi 0,12 kr

Övriga kostnader 0,35

Foder 1,85 kr

(Källa ATL nov 2014)